СУТРА У КИКИНДИ ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА: На располагању 990 доза кинеских вакцина (ФОТО)

Рада Шегрт

19. 01. 2021. у 20:04

СУТРА У КИКИНДИ ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА: На располагању 990 доза кинеских вакцина (ФОТО)

Фото: Р. Шегрт

ЗАВОДУ за јавно здравље у Кикинди стигло је 1.890 доза „синофарм“ вакцине против ковида 19, кинеског произвођача, које су намењене за Кикинду и пет општина Севернобанатског округа.

За грађане Кикинде предвиђено је 990 доза, имунизација ће почети сутра (среда) и за то је опремљен пункт у центру града, у Улици Војводе Путника, у просторијама Дома пензионера. Вакцинација ће трајати од осам до 18 сати. вакцину ће прво примти 215 грађана старијих од 70 година, који су се пријавили за имунизацију.

BEZBEDNOST

- Vakcina nije stopostotno bezbedna, kao što nije ni jedan lek koji je pušten u promet. Posle primanja vakcine moguće je da s ejavi blagi bol ili crvenilo na mest uboda, kao i temperatura do 37,5 stepeni. Vakcinu ne mogu da prime oni koji su alergični na neku komponentu vakcine ili imaju hornični oboljenje u pogoršanju – objasnila je Radlović.

- Позвани су грађани који су се пријавили преко портала е-управе, а вакцинацију ће обављати екипе Дома здравља, уз надзор Завода за јавно здравље. Осим оних који су се пријавили и који су позвани, биће вакцинисани и сви други који желе, никога неће бити враћен и свакоме ће бити пружена прилика да прими вакцину укилико испуњава услове за имунизацију – објаснила је вечерас др Сандра Радловић, директорка Завода за јавно здравље и објаснила да је ова вакцина направљена од тзв. умртвљеног вируса, попут оних вакцина које је већина грађана до сада примила.

Радловић је рекла да ће бити доступно још доза вакцина уколико буде потребно. У једном дану могуће је да буде вакцинисано највише 300 грађана. Сваки пацијент ће најпре бити прегледан да би лекари одредили да ли је погодан за вакцинацију.

- Четири лекарске екипе, по две пре и и после подне, радиће вакцинацију, а ако буде потребе појачаћемо тимове. Пацијенте који су полупокретни спремни смо да довеземо на вакцинацију, а на крају ћемо се организовати како би инјекцију добили и сасвим непокретни грађани – навела је др Биљана Марковић, директорка Дома здравља.

Градоначелник Никола Лукач вечерас је посетио пункт за вакцинацију како би се уверио да је све спремно за сутрашњу имунизацију грађана против ковида 19.

- Простор у Дому пензионера испуњава све потребне улове за вакцинисање. Обезбедили смо рад кол центра којем грађани могу да се пријаве за вакцину – рекао је Лукач, који планира да се вакцинише и позива грађане да то ураде и заштите се од коронавируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)