БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ НА ГРЗИ: Вера јача од хладноће, најмлађи учесник петнаестогодишњак (ФОТО)

З. РАШИЋ

19. 01. 2021. у 18:48

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ НА ГРЗИ: Вера јача од хладноће, најмлађи учесник петнаестогодишњак (ФОТО)

Фото: Приватна архива

АКЦИЈА започета тек прошле године није прекинута, па је група грађана “Одбранимо Грзу” други пут организовала богојављенско пливање на доњем језеру истоимене реке, у води чија је температура била тек један степен.

Учествовало је тридесетак храбрих момака из Параћина, Јагодине, Ћуприје и општине Варварин, а како кажу, на велики хришћански празник хладноћа се и не осећа.

Да би испоштовали прописане мере заштите од ковида, пливачи су у воду улазили један за другим, тако да пливање није било такмичарско већ ревијално. Сви су стигли до чамца у коме су били рониоци са Часним крстом и пољубили га. Први је запливао професор Златко Јовановић, познати параћински светски путник и авантуриста, који годинама не пропушта да плива на Богојављење широм Србије, а сада и на Грзи.

Миломир Ружић, један од представника организатора, иситче да су победили сви који су се свукли и ушли у воду на температури ваздуха испод нуле. Сви су награђеним малим, али пригодним поклонима – иконама и мајицама које је организатор обезбедио, а за загревање након изласка из језера чекао их је чорбаст пасуљ.

Најмлађи учесник био је петнаестогодишњи Параћинац Лука Живковић, а најстарији Драган Василијевић (54). Међу пливачима био је и Јагодинац Урош Рајић који је на Грзу стигао из Ћуприје, где је поново победио први стигавши до крста. Тамо је пливање за Часни крст било такмичарско.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)