ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КИНЕСКУ ВАКЦИНУ: На 10 пунктова у Крушевцу почела масовна вакцинација (ВИДЕО)

С. БАБОВИЋ

19. 01. 2021. у 13:49

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КИНЕСКУ ВАКЦИНУ: На 10 пунктова у Крушевцу почела масовна вакцинација (ВИДЕО)

Фото: С. Бабовић

НА десетине најстаријих Крушевљана, али и припадника Полицијске управе Крушевац, просветних радника чекало је да данас прими кинеску вакцину у највећем пункту за имунизацију у граду, у Хали спортова.

Како сазнајемо, у току јучерашњег дана у Расински округ допремљено је 2.700 доза вакцине, а више од 1.500 биће искоришћено у Крушевцу.


-Хтела сам да примили руску или кинеску вакцину, јер су нам Руси браћа, а Кинези браћа од тетке - прича за „Новости“ Куршевљанка Радојка Макрагић (57).

-Одлучила сам се за вакцинацију, јер стварно мислим да је то једини начин да се заустави ова пошаст и прекине седење код куће и изолација, као да смо, на неки начин, осуђени. Апелујем на становништво да дођу да се вакцинишу и да више не избегавамо једни друге.

Градоначелница Јасмина Палуровић сматра да је Крушевац спремно дочекао тренутак за масовну вакцинацију, која ће данас бити могућа у Хали све до 17 сати.


- Сви који не могу да се пријаве за вакцинацију путем портала еУправа, могу да позову наш кол-центар ( 037/446-446 и 066/446-446), а наши оператери ће уписати све податке како би суграђани могли да се вакцинишу - напомиње градоначелница Јасмина Палуровић, додајући да је радно време кол-центра од 8 до 16 сати.

-Апелујем на све суграђане старије од 65 година и друге приротетне категорије да се вакцинишу и да на тај начин спречимо даље ширење вируса корона и растетеримо здравствени систем.У Дому здравља предочавају да је осим на пункту у Хали спортова, где је чак пет одељења за истовремену вакцинацију, Крушевљанима омогућена вакцинација на још 9 пунктова (четири градске и пет сеоских амбуланти).

-Ангажовано је 20 лекара и толико медицинских сестара на свим пунктовима - предочава др Марина Костић, директорка ДЗ. -Према препорукама које смо добили, бићемо у могућности да обавимо преглед и вакцинацију 75 грађана за пет сати, односно дневно 750 грађана.

Епидемиолог др Предраг Павловић, директор Завода за јавно здравље Куршевац, подвлачи да је у Крушевац пристигло више од 1.500 доза кинеске вакцине, укупно 2.700 за цео Расински округ.

-Свим грађанима који се околебају коју врсту вакцина да приме, а многи су у дилеми, јер ми смо једна од ретких земаља која омогућава широк избор, могу да кажем да је ова вакцина направљена поптуно на исти начин као и она коју добијамо против грипа - објашњава др Предраг Павловић. -Производи се од умртвљеног вируса, одређеним поступцима „исецкан“ је на ситне комаде, да не би могао да изазове неко обољење и њена поузданост и сигурност су практично исти као и код класичних вакцина против грипа.

                

ДО САДА ВАКЦИНИСАНО ОКО 500 ЛИЦА


СВИ Крушевљани и без позива и пријаве се могу данас вакцинисати у Хали спортова до 17 сати уколико припадају одређеним категоријама. У Крушевцу је до сада вакцинисано око 500 лица. У ЗЗЈЗ Крушевац наводе да су раније вакцином Фајзер-Бионтек вакцинисани здравствени радници, део запослених и корисника у Геронтолошком центру, као и старији суграђани у Дијагностичком центру. Данас би требало да стигну спискови пријављених Крушевљана.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)