У 23 ОПШТИНЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Последице поплава и снежних падавина и даље задају бриге становништву јужне и југозападне Србије

Д. З. - А. Р.

19. 01. 2021. у 09:14

У 23 ОПШТИНЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Последице поплава и снежних падавина и даље задају бриге становништву јужне и југозападне Србије

Бујица није поштедела чак ни излетишта / Фото Парк природе "Стара планина"

ЖИТЕЉИ јужне и југозападне Србије још се боре са последицама које су у овим крајевима иза себе оставиле поплаве и снег. Према подацима Републичког штаба за ванредне ситуације, објављеним на јуче одржаној седници којој је председавао министар унутрашњих послова Александар Вулин, услед обилних киша, изливања бујичних водотока и проблема у водоснабдевању, на снази је ванредна ситуација на територији 23 локалне самоуправе (у пет градова и 18 општина).

Због проблема у снабдевању струјом, Сектор је уступио 41 агрегат за помоћ становништву у Зајечару, Прокупљу, Куршумлији, Лесковцу и Медвеђи. А, јуче је половина села у општини Куршумлија добила струју, док је око 700 домаћинстава и даље нема.

У нововарошком крају, снег који је падао за викенд донео је додатне невоље и озбиљне проблеме у снабдевању струјом, па у неколико села јуче није било наставе због хладних учионица.

- Све чешће имамо проблеме са напајањем електричном енергијом, мислим да ће надлежни у ЕПС морати озбиљније да се позабаве стањем електромреже на овим просторима - каже председник општине Радосав Васиљевић.

У пиротском крају, осим поплављених домаћинстава, неких индустријских погона, ораница у приобаљима река, знатне штете причињене су и у излетиштима у кањону Височице, али и Јерме.

- Највећа штета је низводно од старопланинског села Рсовци. Ту је поприлично оштећен бетонски мост, а јесенас направљен пешачки мост, неколико километара низводно према Паклештици у Владикиним плочама је однела бујица. Поткопала је и ишчупала огромну камену стену на коју је један крај 16 метара дугог моста био наслоњен. У специјалном резервату природе "Јерма", истоимена река је на неколико места потпуно уништила излетишта - каже Дарко Ђорђевић, управник Парка природе "Стара планина".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)