СТИЖЕ И 40 АГРЕГАТА: Почела подела прехрамбних пакета угроженима у планинским деловима Јабланичког округа

И. МИТИЋ

19. 01. 2021. у 07:26

СТИЖЕ И 40 АГРЕГАТА: Почела подела прехрамбних пакета угроженима у планинским деловима Јабланичког округа

Фото Танјуг

ПОЧЕЛА је подела помоћи домаћинствима у планинским селима на територији општина у Јабланичком округу, погођеним поплавама и леденим таласом.

Засад, угрожени добијају пакете са основним животним намирницама, с обзиром на то да им је, због нестанка електричне енергије, све оно што су чували у замрзивачима постало - неупотребљиво.

Половином седмице ће, како је најављено, стићи агрегати за струју и теренска возила.

Иначе, на име помоћи житељима Лесковца и општина Власотинце, Лебане, Медвеђа и Бојник, Привредна комора Србије је донирала 10 милиона динара. Део те суме је искоришћен за куповину намирница и припремање стотину прехрамбених пакета, а остатак ће послужити за набавку 40 већ поменутих агрегата и три теренска возила за овдашње домове здравља, како би се медицинским радницима олакшао долазак до завејаних села.

Фото Танјуг

 

Обилне падавине и ниске температуре су, подсетимо, без струје оставиле четрдесетак насељених места у Јабланичком округу. У општинама Лебане и Медвеђа, невреме је оборило око 300 бандера и покидало далеководе, а ван система се наједном нашло чак 45 трафостаница.

ЛЕСКОВАЦ: ПОМОЋ ГРАДСКЕ УПРАВЕ

У ГОРЊУ и Доњу Оруглицу, Гагинац, Мелово и Равни Дел - најудаљенија лесковачка села - стигла је помоћ овдашње локалне самоуправе.

Фото ГУ у Лесковцу

У међувремену, путеви су очишћени од стабала која су падала због невремена, а оштећену електромрежу је привремено заменио агрегат снаге 120 киловата - прва помоћ Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. У сарадњи са Градском организацијом Црвеног крста, угроженом становништву је подељено 130 пакета помоћи.

Сва расположива механизација је на терену и широм Лесковца помаже у санацији последица недавних поплава, а почеле су са радом и комисије за процену штете на стамбеним и привредним објектима, односно инфраструктури.

Једнако је суморан и остатак првобитно процењеног биланса ове непогоде. Невреме је, наиме, оштетило и око 200 километара сеоских путева, а велика штета је забележена и у овдашњим воћњацима.

Екипе лесковачке "Електродистрибуције" су готово непрекидно на терену и покушавају да што пре санирају штету, те успоставе нормално снабдевање елекетричном енергијом.

Најкритичније је, што се донекле и могло очекивати, у забаченим планинским селима која већ осми дан немају струју. Због тога надлежни у локалним штабовима за ванредне ситуације истичу да су у овом тренутку најпотребнији агрегати, како би се "премостио" период до нормализације ове тешке ситуације.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)