ДАМЕ СА РУДАРСКИМ ШЛЕМОВИМА: Студенткиње генерације Кристина Урошевић (25) и Тамара Богдановић (24) однедавно раде у "Руднику олова и цинка"

Милорад Бошњак

17. 01. 2021. у 07:39

ДАМЕ СА РУДАРСКИМ ШЛЕМОВИМА: Студенткиње генерације Кристина Урошевић (25) и Тамара Богдановић (24) однедавно раде у Руднику олова и цинка

Кристина и Тамара / Фото Предузеће "Рудник"

СА дипломама мастер студија, две младе даме - мастер геолог Тамара Богдановић (24) и мастер инжењер рударства Кристина Урошевић (25), сместа и својевољно су потражиле своју егзистенцијалну срећу у послу који миленијумима важи као "мушки" - под "кровом" Шумадије, планином Рудник.

У, рударским речником речено, хоризонтима и нивоима дубоким стотине метара, у богзна колико километара подземних лавирината предузећа "Рудник" и флотација "Рудник"!

Док друге успешне студенткиње од добијања дипломе што бољи посао траже у фирмама "примереним за жене" и са много мање муке, њих две су категорички одлучиле да каријеру и радни стаж започну баш ту: свакодневним силасцима у дубоку утробу земље, по већ столећима пословични рударски хлеб од девет кора. У својој инжењерској бранши, њих две већ важе као изузетно способне раднице.

ОБЕ девојке живе у Горњем Милановцу, а Кристина је пореклом из Мионице. Са титулама студента генерације на Рударско-геолошком факултету, најпре су оспориле уврежен став о тој универзитетској установи као "мушкој", па о рударском послу којим се бави искључиво "јачи пол". О том послу, изазовима и опасностима хлеба "од девет кора" под кором планете Земље, њих две говоре као о нечему сасвим уобичајеном. Осим њих, још три жене у "Руднику" под шлемом силазе под планину.

Наше "јунакиње" су, сасвим сигурно, као студенти генерације, са готово свим десеткама, могле да бирају други, да га назовемо "женски" посао, у фирмама, компанијама, менаџментима и све тако редом. А, обе су се својевољно запослиле у "Руднику".

Зашто су се определиле за тежак посао и хлеб са седам кора, објашњавају инжењер рударства Кристина Урошевић и геолог Тамара Богдановић.

ПЛАНОВИ ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА

КАО што не таје мотиве за упис на поменути факултет и за тежак, ризичан посао под земљом, две младе храбре инжењерке откривају своје планове за деценију која следи.

- "Рудник" ми је дао пуно простора да напредујем као геолог, ту сваког дана научим нешто ново, верујем да је ово право место да учим и да се професионално развијам. За десет година себе видим у Горњем Милановцу, како радим посао у вези са геологијом и напредујем заједно са фирмом у којој сам запослена - најављује Тамара.

- Себе видим као успешног рударског инжењера, који је тимским радом са својим колегама допринео у очувању пословања фирме, а такође и остварену у свим осталим животним сферама - рекла је Кристина.

КРИСТИНА надасве цени енергичност рударског занимања. Ради у Сектору за јамско одржавање, бави се комплетним превентивним и корективним одржавањем јамске опреме и механизације, пропратним прорачунима у том сектору.

- Никада ме нису привлачили статични послови, стално тежим динамичности. У рударству се сваки дан сазна нешто ново. Уз све то, можда ми је пресудан узор сестра, такође рударски инжењер. Направила сам прави избор. И сад бих тадашњој себи саветовала: упиши се на Рударско-

-геолошки факултет! Поносна сам на титулу студента генерације. Нажалост, та престижна награда се увек и свуда не вреднује на прави начин, још не игра специјалну улогу у животу и послу - објаснила је Кристина Урошевић своје мотиве студирања и свог првог запослења у вишестолетним јамама и лавиринтима под "кровом" Шумадије.

У наизгед (?!) столећима званом "мушком послу" она процењује своје шансе:

Тамара Богдановић / Фото Предузеће "Рудник"

- Имала сам срећу да започнем каријеру у "Руднику" где се истинске вредности заиста поштују и цене, колектив нам даје потпуну подршку. Током студија, организована је пракса за студенте. Позитивно искуство. "Рудник" има традицију и сада успешно послује. Захвална сам на пруженој могућности за професионално усавршавање и напредак младих. Запослена сам на позицији рударски инжењер приправник. То је занимање препуно изазова, које са собом носи велику одговорност, конкретно одржавање равнотеже између дефинисаног капацитета производње, спроведених мера безбедности, здравља радника на раду, одржавања целокупне механизације да не дође до застоја у производњи.

ТАМАРА се бави испитивањем бушотина и стена, обрадом свих прикупљених података. Наглашава да су је одувек највише привлачиле природне науке.

- Себе никад нисам видела у канцеларији, за столом, осам сати дневно. Желела сам да се бавим динамичним послом, проучавам природу, геологија је као таква била први избор. Сматрам да сам у том пресудном тренутку донела најбољу могућу одлуку, јер је сам процес студирања геологије као науке изузетно занимљив. Уче се конкретне ствари на примерима, пуно научног времена се проводи у природи, проучавају се природне појаве и феномени. Поносна сам што могу да кажем да сам завршила "мушки" факултет, иако у последњих неколико година има доста девојака које студирају на Рударско-геолошком факултету. Признање студента генерације веома ми је значајно, јер конкуренција је подразумевала све студенте моје генерације. Највредније искуство које сам стекла на факултету је то што сам научила да се снађем у свакој ситуацији, те да се сваки поштен труд исплати, кад-тад! И, што сам као девојка пронашла себе у потпуности, успела да будем најбоља у геологији на "мушком" факултету - казала је Тамара Богдановић.

Обе сведоче: радно окружење је динамично и занимљиво! Под "кровом" Шумадије раде на даљем истраживању рудника. Уз ризике и одговорност, које тај посао подразумева....

ОСТАНАК У СРБИЈИ

ОБЕ даме са рударским шлемовима, решене су да остану у Србији. Ево њихових разлога:

- Као млађа, била сам једна од тих који сматрају да је у туђем дворишту трава зеленија. Можда је тако, али туђе је туђе, никад ниси на своме, у свом дому, окружен људима које волиш. Прилично сам везана за своју породицу и родни крај, тако да је завршетком студија постало јасно да ћу се вратити у Горњи Милановац - изјавила је Тамара.

- Србија има много потенцијала за развој у сектору рударства, сматрам да би требало да своје знање и искуство применим у том смеру, да потпомогнем развој те делатности у нашој земљи - категорична је Кристина.

Кристина Урошевић / Фото Предузеће "Рудник"

МЕНАЏМЕНТ

- НА нама је велика одговорност да омогућимо да се њихов очигледан потенцијал, који су показале током студија, у потпуности развије, као и стручно усавршавање, за њихов пун допринос развоју "Рудника" у будућем периоду - сагласни су у менаџменту компаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)