БРАНА СПРЕЧИЛА ПОТОП: Драматична ситуација на југоистоку Србије - бујица претила да дође до Ниша (ФОТО)

В. ЋИРИЋ

17. 01. 2021. у 13:15

БРАНА СПРЕЧИЛА ПОТОП: Драматична ситуација на југоистоку Србије - бујица претила да дође до Ниша (ФОТО)

Фото В. Ћирић

БРАНА на акумулацији завој на Старој планини, спречила је катастофалне последице током поплавног таласа који је протеклих дана запљуснуо Пиротски округ.

Ово је оценио Горан Пузовић, директор Србијавода, приликом обиласка Пиротског округа и сагледавања поседица које је за собом оставио поплавни талас.

- Од 9. до 12 . јанара брана Завојског језера задржала је више од 22 милиона кубика бујице. У истом периоду ниво језера из ког се производи струја порастао је за читавих 5 метара. То значи, да је у овом периоду низводно од бране прошло 20 одсто мање воде него што би иначе прошло-каже Пузовић.

Према његовим речима, бујице су зауздале и друге мање бране, попут оне на Брестовачком језеру, али и у околини Пирота. Пузовић је констатовао да је великим поплавни талас наишао из суседне Бугарске о чему сведочи и чињеница да ни настарији житељи Димитровграда не памте овакву бујицу у тако кратком периоду.

Пузовић је са пиротским градоначелником Владаном Васићем и председницима околних општина обишао сва угрожена места и констатовао да ће Србијаводе у наредном периоду, са локалним властима у округу регулисати критичне тачке, као што је мост на Бистрици који је у једном моменту претио да заустави бујицу Расничке реке и Рогоза и набујалу воду врати назад ка кућама. Тај мост је иначе, делимично кумовао и поплавама 1988. године.

Иначе брана на Завојском језеру је подугнута пре тридесетак година чиме је зауздана Височица. Из поменуте акумулације , вода иде тунелом дужине десетак километара испод обронака Старе планине у турбије ХЕ Пирот, где се у два агрегата производи вршна струја снаге 80 киловата. Осим за производњу струје, њена намена је и заустављање бујичних таласа старопланинских река:Топилнице, Јеловичке, Дојкиначке реке, Гостушке реке и других потока са леве и десене стране акумулације, који током обилних падавина с јесени и пролећа постају праве бујице и руше све пред собом.

НАЈДУБЉА АКУМУЛАЦИЈА

ВИСИНА бране не Завојском језеру је 96 метара, што је и највећа дубина. Брана је дугачка око 200 метара, а запремина акумулације 170 милиона кубика воде. Дужина обала је око 40 километара, а једна од намена је у перспективи и водоснабдевање Југоисточне Србије. Акумулација има опточни, испустни и тунел за одвођење воде до Пирота, тачније до села Беруиловац где се производи струја.

Заједно са Топлодолском реком у коју се улива Висиочица и низоводно према Темској и Станичењу, где се улива у Нишаву, као и дање према Белој Паланци, штете би несумњиво биле далеко веће него што су сада. Комплетан простор око обала пошумљен је зимзеленим дрвећем како би се спречила ерпозија и сакупљање талога на дну језера.Према неким проценама у Црвеној реци и Долцу све куће би до крова биле под водом и потпуно неупотребљиве, а вероватно би било и људских жртава. Бујица каква је виђена протекликих дана, на овом делу Старе планине сасвим сигурно би угрозила и Ниш, да није зауздана на брани Завојског језера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dragan R

16.01.2021. 21:02

Живим у једном нишком насељу непосредно уз Нишаву. Насеље је од поплава заштићено одличним бедемом, али смо 12.Јануара у послеподневним и вечерњим сатима по први пут у последњих најмање 50 година били озбиљно угрожени од Нишаве која је расла и то великом брзином све до 2 сата ујутро следећег дана. Комплетно насеље је изашло на бедем и морали смо, мислим по први пут у пола века да постављамо џакове са песком на бедем, где смо остали до јутарњих сати. На сву срећу није дошло до изливања. Зашто ово пишем? С обзиром на информације из медија да је 12. Јануара још у преподневним сатима дошло до опадања Нишаве код Димитровграда и Пирота и да је врх поплавног таласа прошао кроз Белу Паланку најкасније око 14, 15 сати а да је Нишава у Нишу расла све до 2 сата ујутро, сва је прилика да ми за ову за длаку избегнуту катастрофу можемо да захвалимо управо брани Завој која је изгледа 12. Јануара у послеподневним сатима почела неклонтролисано да испуста сву воду коју је скупљала претходна три дана. Овоме у прилог иду и информације које су неки становници нашег насеља добијали од својих рођака из Пирота и околине. Наравно, не тврдим да је изнето неспорна истина, али је дефинитивно да је било много чудних ствари око проблема са Нишавом у Нишу 12. Јануара и сигуран сам да је свима у интересу да се ствари расчисте до краја. У супротном, бојим се да нам неки наредни пут ни џакови са песком неће помоћи.