ДОБРО СЕ ОСЕЋАМО, ВАКЦИНА ЈЕ СПАС: Крушевљани који су први примили вакцину за "Новости" открили детаље (ФОТО/ВИДЕО)

С. Бабовић

16. 01. 2021. у 11:32

ДОБРО СЕ ОСЕЋАМО, ВАКЦИНА ЈЕ СПАС: Крушевљани који су први примили вакцину за Новости открили детаље (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: С. Бабовић

ДР Владимир Шиндић (89) је међу првим Крушевљанима који је у суботу примио вакцину против вируса корона. За "Новости" каже колико је важна имунизација.

- Осећам се добро после примљене вакцине, вакцинација је свакако важна, сви треба да се редовно вакцинишемо, како бисмо имали отпорност - каже за "Новости" др Владимир Шиндић (89), доктор у пензији.

Додаје да се већ годинама се редовно вакцинише против грипа.

Крушевљанка Младена Лазић (86) такође се одлично осећа. Сведочи како се одлучила на имунизацију, јер јој недостаје фамилија и породица. Сада ће, због заштите, више моћи да излази, да се креће и дружи.

У Дијагностичком центру Дома здравља данас 20 особа старијих од 75 година примило вакцину Фајзер/Бионтек. Сви они пријавили су се за имунизацију путем портала еУправа.

- Процедура пре примања вакцине, као што сте могли да се уверите је да разговор са лекаром, попуњавање сагасности за пријем вакцине, преглед, анамнеза, где се утврђује потенцијална алергија на неке лекове или намирнице, присуство хроничких болести, повишеног притиска - предочава за "Новости" др Марина Костић, директорка Дома здравља у Крушевцу.

- Уколико све буде у реду, грађани немају температуру, проблем с грлом, примају вакцину. Код нас остају око 20 минута, како би сачекали евентуалну рану анифалактичку реакцију. Након 21 дан је ревакцинација и они ће добити позив.

Првим имунизованим Крушевљанима, термини су заказивани у временском размаку од 10 минута како се не би стварала гужва. Испоштоване су и све друге епидемиолошке мере: поштовање дистанце, ношење заштитне маске.

У ДЗ моле за стрпљење и наводе да се очекује долазак новог контигента вакцина. Наредни корак у имунизацији је вакцинација пријављених људи старијих од 75 година који нису били укључени у првом кругу, а надаље следи и вакцинација особа између 65 до 74 година. За сада је око 500 лица вакцинисано у Крушевцу под окриљем ове здравствене установе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)