ЕМИР РАДИ И ХОЋЕ ДА СЕ ЖЕНИ: Младић с дауновим синдромом брзо постао омиљени конобар у Новом Пазару

Н. Кочовић

14. 01. 2021. у 08:38

ЕМИР РАДИ И ХОЋЕ ДА СЕ ЖЕНИ: Младић с дауновим синдромом брзо постао омиљени конобар у Новом Пазару

Фото Н. Кочовић

КАФЕТЕРИЈА новопазарског Културног центра је током последњих месеци постала једно од популарнијих места за уживање у црном напитку, а Емир Брничанин - младић са Дауновим синдромом - омиљени конобар.

Овај ведри и насмејани момчић каже да смену увек започиње уз кафу или чај, што му даје довољно енергије за обавезе које га чекају наредних сати.

- Радни дан започињем слагањем пића у фрижидер, а потом се посвећујем гостима. Свакоме ко уђе у локал пожелим добродошлицу, питам шта желе да попију, а потом спремим и однесем поруџбину - објашњава Емир своју свакодневну рутину.

Признаје да је испрвa имао трему, дешавало му се и да због дрхтања руку проспе пиће, али се у међувремену баш извештио у ношењу тацни. Иначе, пре конобарисања, радио је у једном трговинском ланцу, а није се либио ни продаје кокица уочи овдашњих филмских пројекција...

- Како је биоскоп престао да ради, понудили су ми да радим као конобар и нисам се покајао. Лепо се дружимо, колеге ми помажу, а гости остављају бакшиш јер су задовољни како сам их услужио - вели Емир који у овој години има и једну специјалну жељу.

Каже, у кафић долази много лепих девојака којима, управо због привлачности, никада не наплаћује пиће, па је одлучио да се, иако му је тек 19 лета - ожени.

- У овој причи је плата најмање битна, јер је драгоценија Емирова ресоцијализација и то што овде стиче радне навике - објашњава директор Културног центра Хусеин Мемић.

УСЛУГА Емир са поруџбином, Фото Н. Кочовић

- Нови Пазар је специфичан по томе што родитељи децу са посебним потребама углавном чувају кући и веома мали број њих је активан, а камоли да нешто ради. Ипак, када се прочуло да смо запослили момка са Дауновим синдромом, звало нас је неколико родитеља такве деце, али нисмо у могућности да свима њима помогнемо. У граду, међутим, има још сличних установа и предузећа који би могли да следе наш пример, јер се ради о заиста добрим и поштеним људима, па на њихов рад не треба гледати само као на севап.

Мемић каже и то да Емир, уколико жели, у Културном центру може да дочека и пензију, а дотад има и нове идеје.

- Било би лепо да плато у Културном центру оспособимо за ресторан у којем ће радити особе са посебним потребама, а читав приход ће ићи њима и удружењима која их окупљају. Зато у реализацији очекујемо помоћ локалне самоуправе, компанија, али и њихових родитеља - закључује Мемић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)