НАУКА РЕШАВА МИСТЕРИЈУ ПРИРОДЕ: Нишки истраживачи Небојша Станимировић и Властимир Николић задали задатак ботаничарима из Србије и Европе

Далиборка Алихоџић

10. 01. 2021. у 08:25

ШЕТЊА у природи за Небојшу Стаменовића и Властимира Николића није само рекреација већ изазов јер се никада нису вратили празних руку.

НАУКА РЕШАВА МИСТЕРИЈУ ПРИРОДЕ: Нишки истраживачи Небојша Станимировић и Властимир Николић задали  задатак ботаничарима из Србије и Европе

Фото Д. Алихоџић

У свако доба године умеју да пронађу неку необичну биљку или гљиву и непогрешиво знају како да их најбоље искористе. Ипак, природа се показала као енигма и за њих двојицу јер су пре четири месеца пронашли биљку за коју чак ни они не знају која је врста и род.

Експертиза тек предстоји

ВЛАДИМИР Ранђеловић, професор на нишком Природно-математичком факултету каже да је прегледао материјал који је добио од двојице ботаничара, али да се не може изјаснити док и сам не оде на терен.

- Ове године смо закаснили, тако да морамо сачекати да биљка процвета да бисмо били сигурни. Чињеница је да биљка није са овог поднебља и највероватније је "залутала" уз помоћ човека. Дешава се у природи да човек несвесно пресели неку биљку са другог краја планете и да се она прими у нашем поднебљу. То може да нашкоди нашем биљном свету и да досељеница буде агресивнија и преузме примат над територијом - објашњава професор Ранђеловић.

Своје откриће поделили су са ботаничарима из Србије и Европе и са нестрпљењем чекају да наука реши мистерију. У први мах деловало је да ће бити једноставно јер су неки истраживачи типовали да је у питању афричка џиновска жалфија, али...

ТАЈНА Непозната биљка, Фото Д. Алихоџић

- Велика је неизвесност у природњачким круговима да се утврди која то биљка расте у топлим водама у близини бање Видриште, надомак Ниша. Показало се да није у питању афричка џиновска жалфија али доста подсећа на њу. Можда ће се околина Ниша уписати као станиште нове врсте биљке јер је нисмо пронашли ни на једном другом станишту а познајемо ове крајеве као свој дом - причају нам Неша Травка и Власта Калач, живописни двојац чија упорност у трагању за "чудима" природе није непознаница.

ЊИХ двојица негирају ону изреку "да нико није поп у свом селу", јер су омиљени на југу Србије и народ им верује, тако да несебично деле савете који чај треба попити за коју бољку или како се хранити из природе.

- У природу идемо чистог срца јер биљка прима енергију онога ко је бере. Мора се поштовати биодинамични календар природе, па тек онда размишљати како да узмемо нешто за себе. Радозналост нас не напушта без обзира на то колико знања имамо јер природа никада неће бити до краја истражена, увек ће се јављати неке биљке, животиње или појаве које треба истражити. Као народ из кога потиче и Јосиф Панчић, верујемо да би свако од нас могао бити истраживач аматер који воли и поштује природу - веле наши саговорници.

ПОСЕБНО истичу чињеницу да многи предели на југу Србије нису научно истражени и обрађени.

- Још увек нико не зна тачно колико биљних врста има на Сувој планини, а само сам ја открио неколико врста шафрана и божура. Научни истраживачи се крећу установљеном стазом, од Бојаниних вода до Трема а ту је углавном све јасно. Док стигну на Трем већ су уморни и гледају да се врате, а "богатство" почиње са друге, јужне стране планине према Белој Паланци, то је прави ботанички рај - открива нам Калач, који је добио појачање из Русије јер је и супруга Људмила, по струци агроном, велики заљубљеник у природу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)