ЧЕЛНИЦИ ЗРЕЊАНИНА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЕБРД: Побољшање енергетске ефиксности зграда са даљинским грејањем

Б. Грујић

09. 01. 2021. у 08:20

ЧЕЛНИЦИ Зрењанина на онлајн састанку са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), разматрали су могућности и циљеве реализације значајног пројекта у области енергетске ефикасности у граду Зрењанину.

ЧЕЛНИЦИ ЗРЕЊАНИНА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЕБРД: Побољшање енергетске ефиксности зграда са даљинским грејањем

Фото: Град Зрењанин

Истакнуто је да ће ЕБРД, у сарадњи са градом, понудити онима који живе у зградама колективног становања, које имају високу потрошњу топлотне енергије, да замене кровне покриваче, столарију или фасаду и тиме значајно повећају енергетску ефикасност објеката, уз финансирање пројекта на основу пројектованих уштеда у потрошњи, без повећања цене грејања. Реализација, тј. отплата инвестиције би се вршила у одређеном периоду  

кроз уплату рачуна за грејање, који се не би увећавали.

Приоритет у реализацији пројекта имале би зграде са потрошњом од преко 130 кWх/м2 годишње, јер се код њих постижу највеће уштеде, а користи од реализације биле би вишеструке, за станаре и за град, од санације, продужења века трајања зграда, смањења трошкова одржавања зграда и потрошње енергената, повећања вредности некретнина, до визуелног ефекта који би се добио обновом дотрајалих фасада.


У ПЛАНУ И ДРУГИ ДЕО
- Други део пројекта односи се на разматрање могућности имплементације соларно-термалног постројења у систем даљинског грејања у граду, уз коришћење различитих облика обновљиве енергије, соларне, биомасе или кроз неко хибридно решење - истакао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)