ДА СЕ САЧУВА БЛАГО: Град Пирот купује драгоцену уметничку колекцију некадашњег "Првог маја" и хотел "Стадион" (ФОТО)

В.Ћ.

04. 01. 2021. у 15:09

ДА СЕ САЧУВА БЛАГО: Град Пирот купује драгоцену  уметничку колекцију некадашњег Првог маја и хотел Стадион (ФОТО)

Фото: В.Ћ.

ГРАД Пирот, купиће вредну уметничку колекцију некадашњег текстилног гиганта "Првог маја", који је у мутљавини транзиције отишао у историју, као и хотел "Стадион", такође власништво некада престижне компаније, која више не постоји.

Циљ ове куповине јесте да се огромно уметничко благо настало у атељеима и по колонијама познатих југословених уметника сачува од пропадања и остане за неке будуће генерације који се , поносити огромним наслеђем из доба социјализма.

Поменуту куповину, најавио је градоначелник Пирота Владан Васић, а средства од око 250.000 евра колико је почетна цена биће обезбеђена ребалансом буџета фебруара ове године.

-Још од прве приватизације били смо као локална власт заинтересовани за уметничку збирку "Првог маја". Код тадашњег руководства није било разумевања, али ми никад нисмо одустали од куповине вредне збирке. Сва дела су пописана и према некоим проценама почетна цена заједно са стадионом односно Хотелом "Стадуион биће око 250.000 евра у динарској противвредности. Из огромне колекције смо већ узели три скулптуре које смо поставили у центру града, а од колекције ће у фабрици остати само мозаици који не могу да се дислоцирају. Када је реч о хотелу "Стадион", он се налази испод трибина комплекса чији смо ми власници и куповином тог објекта заоукружићемо валсништво над комплетним објектом. Садашње руководство некадашњег гиганта, као и стечајна управница, имали су разумевања за наш захтев и комплетна понуда овог неприватизованог дела је у једном пакету. За сада не знамо тачно шта ћемо са хотелом, али знамо да је у јако лошем стању и да је потребна озбиљна реконструкција. Можда ће бити након куповине узнајмљен јер постоји интересовање инвеститора за овај објекат у атрактивном делу града-каже Васић.

Иначе, уметничку збирку "Првог маја" својевремено је пописала Радмила Влатковић, историчар уметности и директор пиротске галерије "Чедомир Крстић.

Колекција је почела да се формира половином прошлог века, тачније од 1968. до 1978. године и чини је 174 уметничких дела:слике, скулптура,графика, мозаика, витража, фонатана.... Компанија је тада била на врхунцу економске моћи, па су се у кругу и унутрашњости фабрике нашла дела Јована Солдатовића, Душана Џамоње, Јована Кратохвила, Јапанца Кенгира Унзуме, Гаспара Де Јаге, али и Саве Стојкова,Николе Граовца, Лазара Вујаклије, Зуке Џумхура, Радомира Антића, Недељка Гвозденовића,Младена Србиновића, Пеђе Милосављевића, Стојана Ћелића, Танасија Стојића, као и пиротских аутора Петра Ђорђевића, Александра Алексића Соске, Божидара Продановића....

Са колекцијом од 11 мозаика, 35 скулптура, једним витражом, 15 таписерија, многобројјним сликама и графикама, ово је једна од најдрагоценијих колекција у целој Србији, а што се фабрика тиче убедљиво највећа. Неколико значајних остварења, изгорело је у пожару који се средином деведесетих догодио у толико помињаниој фабрици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)