490 КАЗНИ ЗАТВОРА ЗБОГ ЗЛОСТАВЉАЊА УКУЋАНА: Састанак Радне групе за израду Националне стратегије за борбу против насиља у породици

В.Ц.С.

29. 12. 2020. у 16:40

490 КАЗНИ ЗАТВОРА ЗБОГ ЗЛОСТАВЉАЊА УКУЋАНА: Састанак Радне групе за израду Националне стратегије за борбу против насиља у породици

Фото Илустрација Deposhitphoto

ЗА НАСИЉЕ у породици прошле године донето је 1.310 правоснажних осуђујућих пресуда, од чега је условно осуђено 807 насилника, док је 490 добило казну затвора.

Од тога, 204 су осуђени на казну до шест месеци, 147 до годину дана, 82 до годину дана кућног затвора; 47 до три године, девет до 5 година и једно лице на казну од 5 до 10 година.

Ове податке изнела је министарка правде Маја Поповић на првом састанку Радне групе за израду Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима (2020-2025) и Предлога акционог плана за спровођење стратегије.

Током прошле године изречено је и 348 мера безбедности: 49 обавезног психијатријског лечења у здравственој установи, 40 психијатријског лечења на слободи, 24 мере обавезног лечења наркомана, 212 мера лечења алкохоличара, док је за 23 лица изречена мера одузимање предмета.

У Србији, по речима Поповић, постоји 87 група и подгрупа које чине заменик јавног тужиоца, надлежни полицијски службеник и радник центра за социјални рад, које се састају најмање једном у две недеље да размотре сваки пријављени случај насиља у породици. За три и по године, колико се примењује Закон о спречавању насиља, групе за координацију и сарадњу састале су се 9.544 пута и размотриле 170.295 пријављених случајева, те израдиле 53.235 индивидуалних планова заштите и подршке жртви. У истом периоду судови су у 61.549 случајева продужили хитну меру привременог удаљења учиниоца из стана и меру привремене забране контакта и приласка жртви.

На састанку Радне групе учествовали су и Зорана Михајловић, потпредседница Владе, Александар Вулин, министар унутрашњих послова, Гордана Чомић, министрка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Дарија Кисић - Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)