ЗА НОВИНАРСКУ ХРАБРОСТ: Награда Мирко Ћупић дописницима "Новости" из Црне Горе

Д.Зечевић

25. 12. 2020. у 17:48

ВЕЛИША Кадић и Милутин Секуловић дописници Вечерњих Новости из Црне Горе добитници су овогодишње награде “Мирко Чупић” коју додељује приштински лист “Јединство” за новинарску храброст и истраживачко новинарство.

ЗА НОВИНАРСКУ ХРАБРОСТ: Награда Мирко Ћупић дописницима Новости из Црне Горе

Фото: Д.З.

Овај једини штампани лист на српском језику и најстарији српски лист на Косову и Метохији али и међу најдуготрајнијим у читавој земљи обележио је 25 децембра седамдесет и шест година рада.

- Наш лист је пратио судбину српског народа на Косову и Метохији пролазећи кроз тешка искушења водећи константну борбу за опстанак и преносећи истину о страдању српског народа чувајући при том српски језик српско писмо и српски идентитет - рекала је поводом годишњице листа главна и одговорна уредница Рада Комазец.

Значајан датум за овај лист обележен је данас, скромно, у редакцији листа у Косовској Митровици, а жири у саставу Рада Комазец и Зоран Влашковић уредница и новинар Јединства као и Драгана Зечевић, дописник Вечерњих Новости са Космета образложио је овогодишње награде које су припале новинарима Новости из Црне Горе.

- Кадић и Секуловић су месецима пратили литије широм Црне Горе и упркос томе што су хапшени, тучени и малтретирани, нису одустајали од својих новинарских задатака, писали су истинито, храбро и часно како би јавност обавештавали о догађајима који су потресали Црну Гору. Остали су непоколебиви у својој доследности и објективности дајући свој новинаркси максимум у најтежим временима у новијој историји Црне Горе. Водили су се часношћу уздижући тако новинарску професију као што су окупљени на литијама издизали крст часни - наводи се у образложењу жирија.

Иначе, овај значајни датум Јединство је обележило без дугогодишњег директора Светозара Влаховића, који је недавно преминуо од корона вируса.

ЧУВАР ИДЕНТИТЕТА

Јединство је најдуговечнији лист на КиМ и разликује се од осталих медија јер нема само читаоце већ и народ и у том смислу Јединство је веома важно за очување писма и културног идентитета народа-рекао је поводом седамдесет и шестог рођендана листа Јединства Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)