ПРИЗОР ОД КОГА СЕ СРЦЕ ЦЕПА: На периферији Јагодине у напуштеној кући цвиле изгладнели и измучени пси

Novosti online

22. 12. 2020. у 23:24

НА НИКОЉДАН у напуштеној кући на периферији Јагодине, једна мештанка пронашла је и ослободила неколико изгладнелих и болесних паса. Чула је да цвиле, пришла вратима куће и са муком их отворила. Нека од врата која одвајају просторије, рекла нам је, била су поткочена циглом и камењем. Пред улазом је затекла и леш полураспаднуте жувотиње.

ПРИЗОР ОД КОГА СЕ СРЦЕ ЦЕПА: На периферији Јагодине у напуштеној кући цвиле изгладнели и измучени пси

Фото: ЕПА

- Лично сам отворила врата и пустила те јаднике - рекла нам је саговорница, желећи да остане анонимна: - Само сам чула да један лаје, а врата затворена. Помислила сам: 'Јадан, затворена врата, он не може да изађе'. Нисам уопште знала шта ћу да видим. Кад сам отворила спољна врата, ту одмах на улазу лежао је један са огрлицом, али ко зна колико дуго је већ мртав. Распаднут је напола.

Немилом призору ту није био крај. Потом је чула звуке из друге собе.

-  Ја отворим врата, а онде једна мала јадница без длаке, сва у страху, мршава...

Још троје је, наводи, пустила из треће собе.

- На врата биле стављене цигле и камење да не би могли да се отворе. Ја сам то све отворила и пустила их, отишла кући, узела храну и вратила сам се да их нахраним - наводи додајући да је паса било укупно пет, али да је на још једном месту видела везане псе: - Ја ту нисам улазила. А да ли у напуштеним шталама има још животиња, затворених или не, то не знам.

У другом дворишту дан касније била су везана три пса. У њему је и напуштена штала у коју нико није ушао да види - има ли кога.

Два дана пре него што је на Светог Николу затекла призор који ју је запрепастио, саговорница се распитала у селу за жену која о псима наводно брине.

- Питала сам једну жену да се није одселила. Рекла ми је: 'Није, у штали су'. Онда сам стварно мислила да их је збринула, нисам размишљала да она може тако нешто да ради са животињама. Мислила сам да им стварно жели добро - наводи додајући пример.

Некад раније у пролазу је, каже, видела везаног пса без воде, хране и заштите од кише.

- Она је одмах сутрадан ставила неку канту да он може да се склони и наводно неку шерпу са водом и онда сам прихватила да се она стварно брине. Али, нажалост, није било тако - наводи.

У вечери у којој је открила и ослободила унесрећене животиње, споменута жена их је склонила, каже саговорница.

- Она је одмах увече дошла у ту кућу, око девет сати. Они су склоњени. Сутрадан сам прошла са неким друштвом туда. Видела сам да су врата затворена и животиње се не чују. Чинило се да је то почишћено - рекла је не знајући даљу судбину животиња ни да ли су можда само премештене у оближњу напуштену шталу.

Када се прича прочула, рекла је и да су се неки људи јавили да кажу да су слали новчану помоћ за те животиње, те да се жена коју спомиње, тако и представља, као неко ко проналази напуштене животиње и води рачуна о њима.

Случај познат јавности

Овај случај од раније је познат у Јагодини. Прошле године током лета и медији су писали о жени која у стану живи са 50 паса, те о томе да их је на протест станара зграде - због смрада, лавежа и тужних призора паса везаних у смећу - преселила на плац на периферији града, у насељу Трнава.

- Илегално је уселила псе на тај плац без дозволе власника. Он ју је већ једном истерао одатле, па је вратила псе поново и без његовог знања. Неколико дана сам истраживала и још људи ми је писало. Пси су везани у смећу, на плацу нема воде, жедни су и већину времена на врућини, немају никакву ветеринарску негу, умиру од парво вируса, кољу се међусобно и паре до изнемоглости - казала је саговорница крајем јула 2019. године.

И тада је речено да се представља као љубитељ животиња након чега јој се људи јављају за помоћ. Контактрали су је путем друштвених мрежа.

У истом тексту пренето смо искуство Андријане из Београда, којој је ова жена затражила помоћ за превоз паса од стана до једног села. Она је навела да је напре била изненађена њеном појавом, те да је реч о жени којој се чинило да треба помоћ, као и да живи без струје, те да је посведочила и једној непријатној сцени када је жена "нападала, урликала, гризла, гребала, качила се на камион, бацала под точкове".

Из Удружења за заштиту животиња "Кућица за спас" рекли су да су поднете пријаве Тужилаштву и ветеринарској инспекцији. Из Тужилаштва је незванично потврђено да су о случају обавештени.

(Телеграф,рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)