ВИШЕ ПОСТЕЉА У КОВИД-ЦЕНТРУ: Бивши објекат Хирургије у болници у Врбасу проширен за смештај оболелих од короне

З. РАЈИЋ

22. 12. 2020. у 17:53

ВИШЕ ПОСТЕЉА У КОВИД-ЦЕНТРУ: Бивши објекат Хирургије у болници у Врбасу проширен за смештај оболелих од короне

Проширење капацитета због раста броја оболелих / Фото Л. П.

У Општој болници у Врбасу реконструисана је стара зграда Хирургије, где су смештени пацијенти оболели од ковида 19, а до краја године биће реновирани делови нове болничке зграде.

Још у марту, кад се захуктала пандемија, некадашње здање Хирургије, у којем су била смештена одељења Пулмологије и Психијатрије, претворено је у ковид-центар. У октобру, због већег прилива пацијената, јавила се потреба да се ковид-центар прошири.

У том објекту било је 20 лежајева "покривених" разводом кисеоника, али се показало да систем отежано функционише кад је потребно да се пусти 20 или 30 литара кисеоника у минуту.

- Проток кисеоника је појачан, а уз то је обезбеђено 70 постељних места. Три собе са по четири кревета су претворене у јединицу интензивног лечења, са могућношћу да се на сваки кревет стави респиратор - истакао је директор болнице др Милан Попов.

Радови, за које је Покрајински секретаријат за здравство издвојио 16 милиона динара, трајали су двадесетак дана, а за то време пацијенти инфицирани ковидом су упућивани на лечење у Клинички центар Војводине и у болнице у Суботици и Сомбору. За ковид-центар од Покрајине је стигао нов покретни рендген апарат за контролна снимања пацијената код којих се сумња на корону.

- Кад се заврши епидемија, а верујемо да ће је зауставити вакцинација, капацитете садашњег ковид- центра поново ће користити Пулмологија, која је, као и Психијатрија, пресељена у централну зграду болнице - навео је др Попов.

Делимично реновирање централне зграде почело је у фебруару, за шта је 84 милиона динара обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије.

- Обновљени су лифтови и мокри чворови и уређен улаз у болницу. Тренутно се адаптира Пријемно одељење, због чега су прегледи организовани по неким другим деловима установе. Очекујемо да сви радови буду завршени до 30. децембра - рекао је др Попов.

Проширење капацитета због раста броја оболелих / Фото Л. П.

КОМПЛЕТНА ОБНОВА

ДИРЕКТОР је казао да би идуће године требало да почне комплетна реконструкција болнице у Врбасу, што је наговестио председник републике Александар Вучић. Због обима и сложености посла, реконструкција би се вероватно радила по фазама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)