ЗДРАВЉЕ ИЗ 60 КОШНИЦА: Јанковићи из Кленовца код Јагодине имају тридесетак производа од меда

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

22. 12. 2020. у 17:05

ЗДРАВЉЕ ИЗ 60 КОШНИЦА: Јанковићи из Кленовца код Јагодине имају тридесетак производа од меда

Фото З. Глигоријевић

ОД избијања епидемије, производи на бази меда пољопривредног газдинства које су Данијел и Драгана Јанковић из Каленовца назвали "Пчелице вреднице" су све траженији.

А, они који се окрећу народној медицини највише се интересују за препарате под називима "имуно" и "жаока", те цимет са медом, прополис у спреју и медовачу. На цени је посебно ликер са лековитим травама, медом и лозовом ракијом - запечаћен воском - иначе настао од пчелињих производа са падина Црног врха, на надморској висини од 444 метара.

- "Имуно" је овогодишњи производ који садржи полен, пергу, матични млеч и сирови прополис. Једна кашичица дневно, пола сата пре оброка, подиже имуни систем, а препарат са циметом је одличан у борби против бактерија и за кардиоваскуларни систем. "Жаоку" је од меда обогаћеног прополисом и ментолом осмислила наша ћерка Тијана која је будући фармацеут, па се препоручује онима који имају проблеме са упалом или инфекцијом грла. Тражен је и прополис у спреју, јер је природни антибиотик - каже Данијел.

Иако им то није основно занимање, вредни Јанковићи пчеларе већ девет година и за само три лета су заинтересованима понудили тридесетак производа. Тренутно имају 60 кошница, а до рецептуре долазе углавном од старих пчелара и из ретких књига.

- Због сушне године није било шумског меда, мада је он овде практично органски, јер нико у окружењу не користи хербициде. Нажалост, таксе су скупе, па проуизвод не можемо тако да региструјемо, али се бар дичимо чињеницом да је екстра квалитета и нефилтриран - закључује Данијел Јанковић.

ЦЕНА

ЈАНКОВИЋИ раде по свим стандардима који важе у Србији, па своје брендиране производе могу да продају на сајмовима, а достављају их и на кућне адресе сталних купаца.

Радује их и то што је у Рачи отворен погон за прераду меда, па је откупна цена - са 4,3 евра - ове године повећана на 6,3 евра по килограму. Кажу, ко има 100 кошница, от тога може комотно да живи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)