НЕПРОЛАЗНА ЛЕПОТА ВЛАХА БУКОВЦА: Изложба радова познатог сликара у Галерији САНУ

В.В.С.

22. 12. 2020. у 14:48

НЕПРОЛАЗНА ЛЕПОТА  ВЛАХА БУКОВЦА: Изложба радова познатог сликара у Галерији САНУ

Слика Влаха Буковца

У ГАЛЕРИЈИ САНУ, у четвртак (24. децембра) формално će бити отворена изложба слика академика Влаха Буковца под називом „Влахо Буковац – сликарство непролазне лепоте”. Славни уметник изабран је за дописног члана Српског ученог друштва 1884, за почасног члана Српске краљевске академије (СКА) 1892, а за редовног члана СКА 1905. године.

Аутор овог значајног пројекта др Игор Борозан, ванредни професор на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду, овом изложбом желео је да осветли значај Буковчевог деловања у српској културној средини. Од раних долазака на српски двор краља Милана и последњих Обреновића у Смедереву, до контаката са двојицом владара династије Карађорђевић, остваривана је Буковчева сарадања са највишим представницима српске државе.

 

Слика Влаха Буковца

 

У намери да се уметничка личност Влаха Буковца прикаже у пуној мери и истакне његов историјски значај у региону и Европи, професор Борозан је написао научно-стручну монографију ( пратећи каталог изложбе) : „Уметнички преображаји Влаха Буковца у контексту европског сликарства”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)