ИМЕНА УЛИЦА НА ДВА ЈЕЗИКА У БОСИЛЕГРАДУ: Грађани сами бирали називе

Ј.С.

19. 12. 2020. у 13:24

УЛИЦЕ у Босилеграду које до сада нису имале имена, као и оне које већ јесу добиле су двојезична имена по знаменитим личностима и догађајима који су важни у историји Србије и Бугарске.

ИМЕНА УЛИЦА НА ДВА ЈЕЗИКА У БОСИЛЕГРАДУ: Грађани сами бирали називе

Фото: Ј.С.

По државном пројекту  који подразумева да свака улица има своје име, овде је уређено да у све табле у  486 улица и уличица буду двојезичне.

- Стефан Стојков председник Националног савета бугарске националне мањине, појашњава да је комисија буквално ишла од улице до улице и у договору са становницима на збору грађана изабрала имена. Неке улице су имале имена, неке нису. Неки називи су остали исти неки су промењени, али суштина је да су сада сви називи улица двојезични, што савет подржава и поздравља као одлично одражен посао – објашњава Стојков.

Тако сада у Босилеграду према његовим речима постоји улица Маршала Тита, Георги Димитрова, Поп Димитрова и Вука Караџић. Улицу је добио и Јордан Захаријев, али и неке локалне личности.

За сада је постављено 153 двојезичних табли у Босилеграду и приградском насељу Рајчиловци остало је да се постави још 333.

У 37 села и засеока такође ће бити постављено око 800 двојезичних табли. За ову не малу инвестицију, општина је затражила помоћ Министарства за државну управу и локалну самоуправу као и донатора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)