ОТАКАЗИ КАО "ЛЕК": На улицу послато и последњих осморо радника лесковачке апотекарске установе

И.Митић

19. 12. 2020. у 07:20

ОДЛУКОМ да осам радника Апотекарске установе буде проглашено технолошким вишком, затворена је и последња јавна апотека у Лесковцу.

ОТАКАЗИ КАО ЛЕК: На улицу послато и последњих осморо радника лесковачке апотекарске установе

Фото Приватна архива

И, док надлежни поручују да је то неминовност - због негативног и неодрживог пословања - радници сматрају да је проблем могао и другаче да се реши, те да је отпуштање здравствених радника у време епидемије "срамота за државу".

- Свесни смо да представљамо терет локалној самоуправи, али не разумемо зашто нас шаљу на улицу сада, када је почело решавање нагомиланих проблема. Могли су, привремено, да нас распореде као испомоћ колегама који се боре против ковида, да зарадимо своје плате - каже један од доскоро запослних Милица Вељковић Здравковић.

Радници истичу и да се оваквим епилогом не поштује систематизација радних места коју је одобрило надлежно Министарство, као ни план мреже апотека који је такође донела Влада Србије.

Фото И. Митић

- По закону, наша установа мора да постоји, а по плану мреже у свакој општини би требало да постоји бар једна, а у Лесковцу две апотеке. Пандемија је потврдила да без државних апотека ни државно здравство није целина, јер се тржиште лекова у супротном препушта великим ланцима који су нам од почетка били нелојална конкуренција - објашњава Милица Вељковић Здравковић, уверена у то да би боље било да су припојени некој установи која још ради.

НЕИЗВЕСНОСТ

ДА ЛИ ће лесковачка Апотекарска установа бити ликвидирана, или ће њен рад бити обновљен кад дуговања буду измирена, засад нико не зна. Једна од могућности је да њен пословни простор буде издат у закуп, али је директор Живорад Денић - тренутно и једини запослени - био недоступан. Иначе, рачун установе је блокиран, лекова нема, а у последњих месец дана нема ни - струје.

Подсетимо, лесковачки фармацеути су годинама у финансијским проблемима, а све се нагло погоршало када су и приватне апотеке добиле право да издају лекове на рецепт.

Укупни дугови су премашили 400 милиона, у међувремену су спроведене три рационализације током којих је из ове установе отишло 140 радника којима је држава - на име заосталих зарада и отпремнина - исплатила око 150 милиона.

- Управни одбор установе је закључио да је њено пословање неодрживо. Преосталим запосленима је, од јуна, зарада исплаћивана из градског буџета, а обезбедили смо и додатних 40 милиона за исплату заосталих плата и отпремнина, док је Влада Србије омогућила додатних 150 милиона намењених повериоцима са којима је постигнут договор о репрограму - закључује члан Градског већа у Лесковцу Стефан Китановић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)