КВАДРАТ ЗЕМЉЕ ДО 199 ДИНАРА: Почиње експропријација земљишта за потребе Моравског коридора кроз Трстеник

С. БАБОВИЋ

18. 12. 2020. у 08:25

ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА земљишта за потребе Моравског коридора почела је у општини Трстеник, кроз коју нови ауто-пут Појате - Прељина пролази дужином од тачно 17,6 километара. Према сазнањима "Новости", понуђена цена креће се од 183 до 199 динара по квадрату.

КВАДРАТ ЗЕМЉЕ ДО 199 ДИНАРА: Почиње експропријација земљишта за потребе Моравског коридора кроз Трстеник

Фото архив Општине

Милене Турк, председница општине Трстеник, предочава да би припремне радње у вези са радовима који ће уследити на територији Трстеника, требало да се заврше до марта наредне године.

- Коридор се већ увелико гради на потезу Појате - Крушевац, а на нама је да обезбедимо предуслове да се крене са радовима и на нашој територији - напомиње Турк. - Пореска управа је одредила пројекцију цене земљишта по квадрату, на основу одређених критеријума, укључујући и цене експропријације локалних самоуправа у окружењу. Пољопривредници су задовољни понудом.

У Крушевцу је током прошле године издато више од 2.000 решења о експропријацији. Локална пореска управа и у случају Трстеника даје процену вредности квадрата пољопривредног земљишта, али се посебно третирају и објекти који су предмет поступка, земљишта са засадима и парцеле грађевинског рејона.

Радови на првом дигиталном ауто-путу који спаја Расински, Рашки и Моравски округ, као и коридоре 10 и 11, гради се тачно годину дана. Најсавременија путна инфраструктура имаће 112 километара пролазиће кроз сливове Западне, Јужне и Велике Мораве, а поред Трстеника, и кроз Ћићевац, Крушевац, Врњачку Бању, Краљево и Чачак.

За Трстеничане је посебно важно уређење слива Западне Мораве, која је у више наврата, а посебно током 2014, 2016. и 2019. године плавила њихов крај.

- Од изузетног нам је значаја регулација реке, како је предвиђено пројектом коридора, јер је изливање оставило трајне последице - каже Милена Турк. - Са трајним решењем проблема река и притока заштитиће се становништво и пољопривредне културе и моћи ћемо да кажемо да смо дефинитивно решили проблем са поплавама.

ГРАДИЛИШТА ДУЖ РАСИНСКОГ ОКРУГА

НА територији Расинског округа тренутно се гради мост дугачак 496 метара код Јованичке реке у Ћићевцу, камп-насеље за око 1.400 радника и деонице пута код Крушевца - два километра северне заобилазнице. Тренутно је око 450 радника и 112 јединица механизације ангажовано на изградњи коридора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)