КЛИНЦИ ОЖИВЕЛИ РОК МУЗИКУ: Млади син гајдаша Милана у Банатском Великом Селу почео да удара у бубњеве

Р. Шегрт

18. 12. 2020. у 07:39

КЛИНЦИ ОЖИВЕЛИ РОК МУЗИКУ: Млади син гајдаша Милана у Банатском Великом Селу почео да удара у бубњеве

Фото приватна архива

ИАКО у кућа Вашалића у Банатском Великом Селу код Кикинде већ годинама "озвучена" гајдама, од овог корона пролећа нови ритам испод њихове греде одређује и десетогодишњи Вид.

Он је поново под овај кров вратио пуцкетање старих плоча са грамофона, па су се тако код њих поново уселили "Рибља чорба", "Бијело дугме", "Смак" и "Атомско склониште".

Млади син гајдаша Милана, некада је говорио да "не воле цуре само бубњаре, већ и гајдаше и тамбураше", али се прекомпоновао и почео је да удара у бубњеве. Онда су му се придружили "пауци са Марса": Василије, Стефан и Андријана. Василије је узео очеву гитару у руке, Стефан "роштиља" по басу, а Андријана им је приљубила глас. Тако је настао млади бенд "Рој", који је оживео рокенрол у овом месту.

За њихово окупљање, испоставиће се убрзо, заслужне су тате и један ујак. Василије је син старог акцијаша Саше, који је некада свирао гитару. Стефанови родитељи сина нису "успављивали" уз турбо-фолк, па он већ свира бас. Андријана је за њих сазнала преко огласа.

- Певача смо тражили преко друштвених мрежа. Објавили смо оглас. Тако се јавила Јана, односно Андријана. Њу је музиком заразио ујак. Након прве пробе, било нам је јасно да смо комплетни - прича Вид Вашалић, син гајдаша Милана.

Њих двојица су пролетос, током ванредног стања, свакодневно свирали у кући и приређивали онлајн концерте. Слали су снажну и музичку подршку свима које је корона затворила. Слушали су их у Аустралији, Америци, Норвешкој, Аустрији и многи у Србији.

Фото приватна архива

- Имао сам и ја своју пустоловину из доба "лудих година" у бенду "Последње уточиште". Вид је, као и све што радим, упијао ту музику и очима и ушима. Знао сам, као што знам и сада, да је музика његов пут - прича Милан, васпитач познатији као гајдаш.

Али не иде увек све глатко и лепо. Када је "Рој" почео да вежба код Вашалића, побуниле су се комшије. Сметало им је. Било је прегласно, кажу, па су чак позивали и полицију.

- Тешко је мењати свет набоље кад други желе да га задрже у мраку. Али важно је да ова деца стварају музику, а заједно имају мање година од Мише Алексића, који сада свира у небеском оркестру осмехујући се задовољно на ову нову рок мисију - подршка је од оца и гајдаша.

ИМЕ ИЗ ПЧЕЛИЊАКА

ИМЕ младом бенду настало је у пчелињаку. Тамо су Вид и Милан нашли Василија чији је отац Саша железничар и познати пчелар. Чим су их видели међу кошницама, синула је идеја за име: "Рој".

- Ишао сам и код Ратка Родића да ме мало подучи. Он је некада свирао у рок бенду "Хумана мина". Изврстан је познавалац музике, има велику колекцију плоча - каже Вид.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)