ГОМИЛАЈУ СЕ ДУГОВАЊА: Корона саплиће Градску аутобуску станицу у Лесковцу

И.Митић

16. 12. 2020. у 14:32

ГОМИЛАЈУ СЕ ДУГОВАЊА: Корона саплиће Градску аутобуску станицу у Лесковцу

Фото: И. Митић

ВАНРЕДНО стање и смањен обим пружања услуга од почетка епидемије вируса корона негативно је утицало на пословање ЈП „Градска аутобуска станица Лесковац“(ГАС) која ће текућу годину завршити са губицима.

 Ово предузеће касни са измиривањем обавеза по основу пореза и доприноса, комуналних услуга као и према превозницима, на име продатих возних карата.

Приходи ГАС-а су у току ове године преполовљени. Запосленима плата касни осам месеци, а поједини радници су већ поднели тужбе што, како се оцењује, додатно оптерећује пословање.

- У таквим околностима је тешко одржавати дисциплину и мотивисати запослене. Као јавно предузеће нисмо могли да рачунамо ни на какву помоћ државе, јер су све биле усмерене према приватном сектору тако да смо за те мере остали невидљиви – истакао је Иван Ђорђевић, директор ГАС-а.

ТРАЖЕ ПОМОЋ ГРАДА

Због тешког финансијског стања ГАС је затражио помоћ локалне самоуправе у укупном износу од 16 милиона динара. План је да десет милиона буде потрошено на име отпремнина и заосталих зарада запослених којима ће престати радни однос. За исплату дугова према јавном сектору и превозницима намењено је 4,5 милиона динара, а са 1,5 милиона биће уређена фасада станичне зграде и набављен нови намештај за чекаонице како би спремно дочекали категоризацију.

Као решење за излазак из кризе он је најавио смањење броја запослених тако што ће осам радних места људи који обављају послове обезбеђења и контроле улазака на станицу бити укинуто, док ће ти послови бити поверени лиценцираној агенцији у поступку јавне услуге.

- Са смањењем броја радника на неодређено време остварили би смо уштеде тако што би плаћали само активни рад извршиоца у три смене, без других обавеза према њима, као што су плаћени дневни, недељни и годишњи одмор. Планирамо и промену цена станичних услуга које се нису мењале у последњих пет година као и категоризацију станице ради бољег рејтинга – најавио је Ђорђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)