ЛЕНИ ГИТАРА ЗА ХИТ: На онлајн фестивалу у Сивцу наступили музичари из Европе и САД

З. Рајић

16. 12. 2020. у 07:13

ФЕСТИВАЛ акустичарске музике у Сивцу (ФАМУС), 36. по реду, одржан је половином децембра онлајн - путем јутјуб-канала.

ЛЕНИ ГИТАРА ЗА ХИТ: На онлајн фестивалу у Сивцу наступили музичари из Европе и САД

Фото З. Р.

На њему су изведене 23 ауторске композиције, а учесници су, као никад досад, обезбедили фестивалу европски, па и интерконтинентални карактер.

ПРИВРЖЕНОСТ

После Србије, највише представника на овогодишњем ФАМУС-у имала је Бугарска - четири. Међу извођачима је био и Чедомир Јањић, који је наступио и на првом ФАМУС-у, 1977. године.

Фото З. Р.

Поред кантаутора и група из Србије, наступили су и акустичари из Хрватске, Бугарске, Шпаније, Шкотске, Ирске, Аустрије и САД. ФАМУС, први пут откад постоји, није имао стручни жири, јер су, према речима Максима Мудринића, оснивача и уметничког директора фестивала, сви извођачи били победници.

- По квалитету песама и музичара који су наступили, овогодишњи ФАМУС је био један од најбољих. Сви учесницима дугујемо захвалност зато што су имали воље и жеље да нам улепшају ово време наружено короном, због које ФАМУС није могао да се одржи пред публиком у Дому културе - рекао је Мудринић.

Публика је, ипак, имала главну реч, јер је путем интернета бирала песму која јој се највише свидела. Гласање је трајало 24 сата од емитовања свих композиција, после чега је саопштено да су гледаоци за хит фестивала изабрали песму I can't keep waiting ("Не могу да чекам"), коју је извела најмлађа учесница, 15-годишња Лена Хрвојевић из Новог Сада. Она је као награду освојила акустичну гитару, симбол ФАМУС-а и инструмент уз који су изведене 22 композиције, а само једна је отпевана уз пратњу клавира.

Фестивал, чији је мото "У име музике, љубави и пријатељства", одржан је под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу и информисање и Општине Кула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)