ВРШЧАНИ УЈЕДИНИЛИ ЦЕЛУ ЈУГОСЛАВИЈУ: После четири деценије откривено ко је иницирао акцију "88 стабала за друга Тита"

Јелена Јовановић Баљак

13. 12. 2020. у 09:14

МАСОВНА акција "88 стабала за друга Тита", осамдесетих година прошлог века захватила је целу бившу Југославију, када је подигнуто преко хиљаду паркова са по 88 садница разног дрвећа, која су симболизовала број година које је вечити председник СФРЈ Јосип Броз (1892-1980) имао када је преминуо.

ВРШЧАНИ УЈЕДИНИЛИ ЦЕЛУ ЈУГОСЛАВИЈУ: После четири деценије откривено ко је иницирао акцију 88 стабала за друга Тита

Жива ограда у Градском парку, која формира реч Тито / Фото Ј. Ј. Баљак

Једино је остало непознато у вези са овом акцијом, да је та идеја потекла - из Вршца.

Председник вршачког Субнора Драгољуб Ђорђевић тврди да је тадашњи директор Туристичке организације Љубомир Демшар први дошао на идеју да се на тај начин ода почаст тек упокојеном маршалу.

- На Демшарову иницијативу, на Сунчаном тргу у Вршцу, 1980. године подигнут је парк са 88 зимзелених стабала. То је лепо одјекнуло у народу, идеја се раширила по Југославији - каже Ђорђевић.

АКЦИЈА трајног чувања "имена и лика" Јосипа Броза примила се у целој СФРЈ, и кренуло се са сађењем 88 садница, по парковима, улицама, фабричким двориштима...

Према писању тадашње штампе, од априла 1981. до 1985. само у Београду је подигнуто преко 300 паркова са 88 садница, док су у Ријеци отишли и корак даље - за три године су посадили чак 88.000 стабала!

ЧЕТИРИ деценије касније, готово сви ови паркови су изгубили свој смисао. Људи су заборавили зашто су уопште посађени (осим где су остале табле), а негде су и у потпуности уништени приликом преуређења јавних градских површина.

Драгољуб Ђорђевић

Овај вршачки парк и даље одолева, иако нису сва стабла опстала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)