СРЕЋНИ ШТО ЈЕ ГЛАВА НА РАМЕНИМА: Четири породице у Ресавици чији су станови изгорели у пожару почињу од нуле

Зорица Глигоријевић

13. 12. 2020. у 08:25

ЖАЛОСНО је да нас ниједан колега није позвао бар да нас пита како смо. Осим Фондације "Деспотово срце", која нам је дала 35.000 динара, никакву другу помоћ нисмо добили. Стан је потпуно изгорео, а како нисмо били у њему, нисмо успели да спасемо ни иглу - овако, за "Новости", прича Асмир Бешић, један од станара зграде у насељу Осмица у Ресавици у којој је почетком октобра избио пожар и четири породице оставио без крова над главом.

СРЕЋНИ ШТО ЈЕ ГЛАВА НА РАМЕНИМА: Четири породице у Ресавици чији су станови изгорели у пожару почињу од нуле

Зграда у Ресавици коју је "прогутао" пожар / Фото З. Глигоријевић

ПОСЕБНО га је погодило што из рудника "Рембас", у коме је радио 23 године, није добио никакву помоћ, а у руднику су радили и његов покојни отац Абдула, покојни брат Садмир, мајка Рефија и супруга Анђелка, рударски инжењер, која је 20 година била управник Сењског рудника.

- Стан је био у нашем власништву, а у "Рембасу" нам је речено да немам право на помоћ, јер сада радимо у руднику у Горњем Милановцу. Остаје нам само да тужимо фирму, јер се пожар на наш стан проширио из станова који су њихово власништво - очајан је Бешић.

ПОРОДИЦА рудара Радета Ђорђевића, коју чине супруга Соња и син Игор, запослени у "Рембасу", и син Саша, средњошколац, станују приватно и плаћају кирију, јер још реновирају двособан стан који су добили од фирме.

- У стану смо поново радили електро и водоводну инсталацију, изолацију... Плаћаћемо кирију, као и у стану који је изгорео. "Рембас" нам је највише новчано помогао, па смо купили кућне апарате, бутици из Деспотовца дали су нам гардеробу, а после текста у вашем листу, многи Јагодинци и Ћупричани донирали су нам гардеробу и средства за хигијену - наводи Игор Ђорђевић.

Стан Асмира и Анђелке Бешић потпуно изгорео / Фото приватна архива

И ДЕНИЋИ, Предраг, грађевински радник хотела "Ђула", у коме су смештени његова супруга Сунчица, домаћица, и синови Лазар, Богдан и Стефан, реновирају стан који су од "Рембаса" добили на коришћење.

- Стан који је изгорео био је у нашем власништву, а у овај који смо добили на коришћење мора много да се уложи. Са Косова сам дошао са две торбе, а сада сам изашао с једном кесом ствари. Почећемо опет од нуле, али најбитније је да нам је глава на раменима - каже Игор Денић и додаје да су од "Рембаса" добили новчану помоћ, од Центра за социјални рад 18.000 динара.

Као да им несрећа која их је снашла није била довољна, неко је пре недељу дана украо пет кутија столарског алата и машине које су успели да спасу из пожара, јер је Предраг додатно зарађивао од столарског посла.

ФОНДАЦИЈА

ПРЕДСЕДНИК Фондације "Деспотово срце" Кристијан Шоле Шокац каже да је успео да сакупи 160.000 динара. Породицама са децом дали су по 45.000 динара, а осталима по 35.000 динара.

- Преко Секретаријата за избеглице добио сам дозволу да пензионера Алексу Марковића, из чијег стана је кренуо пожар, сместим у стан у такозваном норвешком насељу за избеглице из Хрватске - каже Шоле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)