ПОМОЋ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА: У Медвеђи исплаћена бесповратна средства као подршка пољопривреди

И.Митић

11. 12. 2020. у 15:29

ЗА набавку нове механизације, опреме, садног материјала и квалитетних грла стоке, а са циљем унапређења пољопривредне производње, из буџета Медвеђе бесповратна средства добило је 176 газдинстава, а испуњено је и 97 захтева у оквиру мере регреса за вештачко осемењавање крава јуница.

ПОМОЋ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА: У Медвеђи исплаћена бесповратна средства као подршка пољопривреди

Фото: И. Митић

У локалном буџету су за ове намене планирана средства у укупном износу од осам милиона динара, а помоћ је одобрена свима који су приложили комплетну документацију и испунили услове јавног конкурса.

Локална самоуправа је у оквиру мере „инвестиције у физичка средства“ добила око 240 захтева, док су за вештачко осемењавање сви подносиоци испунили неопходне услове и остварили право на регрес у укупном износу од скоро 800.000 динара. Током године средства је већ добило око стотину домаћинстава, а ових дана се сукцесивно исплаћују и преoстала газдинства и то по редоследу подношења пријава.

ПУТЕВИ КАО ПРИОРИТЕТ

Арсић наглашава да ће приоритет наредне године имати путна инфраструктура.

- С обзиром на то да се велики део наше територије налази у брдско-планинском подручју путеви морају да буду приоритет. Ту морамо одговорити потребама наших грађана посебно када је реч о констатном одржавању атарских путева – каже Арсић и додаје да се тренутно ради на четири прелаза од камена на којима су обилне падавине направиле велика оштећења.

- И ове године смо наставили да подржавамо наше пољопривредне произвођаче. Престало је да исплатимо још нешто више од три милиона динара. Због околности око епидемије вируса и увођења ванредног стања укупан износ средстава је умањен, али смо ипак успели да покријемо већи део укупних инвестиција – истиче Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Потписивање и додела уговора вршиће се појединачно што је условљено тренутном епидемиолошком ситуацијом. Арсић најављује да ће ова пракса бити настављена и наредне године уз оцену да је планирани буџет „најреалнији могући и да је донео минимална одрицања“ као и у свим осталим сегментима живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miki

11.12.2020. 15:49

Ovo su jako važne vesti, pomoć direktno seodkim domaćinstvima a ne velikim proizvođačima, i to za konkretnu poljoprivrednu delatnost. Takve programe lokalnih samouprava, ako su ovako efikasni, lepo bi bilo da i Republika podrži.