ДО СРЦА КОПАОНИКА ЗА САМО 13 МИНУТА: У Брусу одмиче изградња инфраструктуре за атрактивно повезивање са врхом планине

С. БАБОВИЋ

10. 12. 2020. у 08:52

ДО СРЦА КОПАОНИКА ЗА САМО 13 МИНУТА: У Брусу одмиче изградња инфраструктуре за атрактивно повезивање са врхом планине

Радови на станици у Брзећу/ Фото Н. Милетић

ПРОТЕКЛЕ су готово две деценије од првих обећања тадашњих владајућих структура да ће Брзеће код Бруса гондолом бити повезано са центром Копаоника и тим "путем" изаћи из круга недовољно развијених туристичких места. Радови су, међутим, тек сада у пуном јеку и надлежни очекују да ће овај велики посао бити завршен до краја године.

Јер, у Брусу су приводи крају изградња прилазне саобраћајнице, а пратећа инфраструктура гондоле која ће спојити Брзеће и Мали Караман на почетној станици подразумева већим паркинг-простор који се, засад, простире на око 40 ари.

- У будућности планирамо и гаражу, тим пре што смо у кратком року успели да обавимо експропријацију парцела и обезбедимо службеност пролаза. Иначе, током реализације читавог пројекта смо имали одличну сарадњу и са јавним предузећем "Скијалишта Србије", и са Министарством туризма - истиче председник Општине у Брусу Валентина Милосављевић.

Истовремено, општински већник Ненад Добродолац наглашава да је ово не само највећа инвестиција на територији овдашње локалне самоуправе, већ и у српски туризам уопште, бар током неколико последњих година. Каже, док су радиле, две жичаре "Бела река" су имале знатно скромнији капацитет од овог који се очекује, а када су стале, туризам у подножју планине је почео да одумире...

- Капацитет гондоле ће испрва бити 1.600 скијаша на сат. Укупно 77 кабина ће моћи да прими по десет путника, а до Малог Карамана који је ваздушном линијом удаљен тачно 3.741 метар ће стизати за само 13 минута - најавио је недавно директор ЈП "Скијалишта Србије" Дејан Ћика, напомињући и то да ће у перспективи максимум транспорта бити 2.600 скијаша за 60 минута.

Вредност инвестиције Владе Србије износи 27 милиона евра, средства су обезбеђена код Европске инвестиционе банке, а за радове је задужен конзорцијум који предводи фирма "Лајтнер АГ".

РАЧУНИЦА

БРЗЕЋЕ има више од 10 хотела и - заједно са приватним смештајем - око 5.000 лежајева. Налази се на око 1.000 метара надморске висине, а туристички радници процењују да због престанка рада неких угоститељских објеката локална самоуправа у Брусу годишње остаје без прихода од најмање неколико стотина хиљада евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)