ДА ВИШЕ НЕ БУДЕ СМЕТОВА: Засадили липе на шест километара

Ј. ЛЕМАЈИЋ

09. 12. 2020. у 23:29

СВИ који су на својој кожи осетили сметове од пре неколико година и били заглављени на путу између Бачке Тополе и Фекетића знају колики је значај ветрозаштитног појаса.

ДА ВИШЕ НЕ БУДЕ СМЕТОВА: Засадили липе на шест километара

Фото В. Н.

Чланови удружења "Зелено звонце" из Бачке Тополе наставили су садњу дрвореда ка Малом Иђошу и тренутно је засађено укупно шест километара дрвореда, по три са сваке стране.

Цео посао почео је још јесенас, а најпре су од септембра до новембра прикупљали електронски отпад, чијом продајом је финансирана садња дрвореда. Акцији су се самоиницијативно придружила и друга удружења, фирме, једна школа и факултет.

- Друга фаза се односила на припрему терена за садњу, обележавање правца и бушење рупа. Ове године нисмо имали тракторско сврдло, па је одлучено да купимо моторни бушач рупа и на тај начин се и у овом делу осамосталимо - кажу у удружењу "Зелено звонце".

Фото В. Н.

- Планирали смо да бушење завршимо у једном дану, али искрено, нисмо имали искуства са овом машином, те је обележавање правца, бушење рупа прво мањим, па већим сврдлом, непланирано трошило време и снагу, тако да смо избушили стотинак рупа, од планираних двеста.

Потом су волонтери Удружења и чланови Удружења оболелих од мултипле склерозе "Мала Бачка" удружили снаге и тако успели да избуше преостале рупе у које су посадили све планиране саднице липе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)