ЂАЦИ ДОЧЕКАЛИ И НОВИ КОТАО: У ужичком селу Крвавци ученици опет на настави у топлим учионицама

Н. ЈАНКОВИЋ

08. 12. 2020. у 07:26

ПОСЛЕ дуже од две деценије одлагања и чекања "неких бољих времена", решен је проблем са грејањем у сеоској ОШ "Алекса Дејовић" из села Крвавци, надомак Ужица.

ЂАЦИ ДОЧЕКАЛИ И НОВИ КОТАО: У ужичком селу Крвавци ученици опет на настави у топлим учионицама

Осмолетка у Крвавцима очекује реконструкцију / Фото Н. Јанковић

У међувремену, због ко зна ког по реду квара котла, на почетку ове зиме ђаци су били принуђени да напусте своју хладну зграду и свакодневно путују у матичну школу у Севојну, а на иницијативу родитеља и уз разумевање градоначелника др Јелене Раковић Радивојевић, проблем је сада трајно решен, па је 147 ђака поново у својим клупама.

Родитељи и мештани су, притом, у старту одбацили идеју да се школа затвори све до краја грејне сезоне, указујући надлежнима на то да је реч о најважнијој јавној установи у Крвавцима и једној од најбољих школа у Србији, без које останак и опстанак у селу постају бесмислени.

- Деца која одавде изађу са добрим оценама, по правилу постају изузетни ђаци у каснијем школовању. У сваком одељењу је од 15 до 20 ђака и то је, у односу на претрпане градске школе, велика привилегија. Свако дете добија пажњу коју заслужује, кући долази са стварним стеченим знањем и тога нисмо желели да се одрекнемо - каже представник Савета родитеља Борко Павић.

И, уз помоћ локалне самоуправе у граду на Ђетињи, оно на шта се чекало деценијама је урађено за само три седмице!

- Набавили смо нови котао који је, са уградњом, коштао милион и 300.000, па је ово најбољи пример добре сарадње са локалном заједницом - истиче градоначелник др Јелена Раковић Радивојевић и најављује да је ово само увод у планирано обнављање и модернизацију школе у Крвавцима.

Јер, Влада Швајцарске ће финансирати повећање енергетске ефикасности, што подразумева замену комплетне столарије, уређење фасаде, потпуну реконструкцију крова...

- Тендерска процедура је већ завршена и у јануару очекујемо потписивање уговора о реализацији, па да радови почну у марту. Тада ће школа добити систем грејања на пелет, а нови котао који је сада овде постављен ће бити пребачен у неку другу сеоску школу - истиче градоначелник др Јелена Раковић Радивојевић.

Директор ОШ "Алекса Дејовић" Ирена Дрндаревић не заборавља ни то да је, после договора са челницима града, већник Ратко Трмчић послове координирао на најефикаснији начин и знатно допринео брзом повратку малишана у своје учионице. Дотад су, каже, ЈП "Ужице развој" и директор Максимовић успешно организовали аутобуски превоз за све ђаке до матичне школе у Севојну и назад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)