ЧАЂ УБИЈА ГОРЕ ОД КОВИДА: Ужичка котлина препуна отрова - Деца су најчешће на удару респираторних обољења

Н. ЈАНКОВИЋ

05. 12. 2020. у 12:40

СТАНОВНИЦИ највећег града западне Србије и ове зиме живе у дневној тами, непрозирни наноси смога су се испречили између котлине са 70.000 душа и сунца, а овдашњи Завод за јавно здравље упозорава да Ере - удишу болест.

ЧАЂ УБИЈА  ГОРЕ ОД КОВИДА: Ужичка котлина препуна отрова - Деца су најчешће на удару респираторних обољења

Фото Н. Јанковић

Јер, концентрација чађи у ваздуху је - услед вишедеценијске небриге за здравље - вишеструко премашила дозвољене вредности, па у наредним данима побољшање може донети само "виша сила", у виду ветра или снега.

- Деца и стари би требало да остану у својим домовима и смање активности, што се препоручује и особама са срчаним и плућним обољењима. Хронични болесници морају да узимају редовну терапију и, у случају погоршања здравственог стања, обавезно посете лекара - саопштено је из ужичког Завода.

(Пре)скупа гасификација

У ГРАДСКОМ језгру дим куља из 6.000 оџака, а на ширем простору Ужица отрови излазе из 16.000 индивидуалних ложишта. Гасификација и прелазак са чврстих горива на "плави енергент" су једини спас за затровану котлину. Међутим, висока цена прикључка и незајажљиви финансијски интереси су успорили гасификацију, па је досад на поменути енергент прешло тек око 2.500 корисника услуга ЈКП "Градска топлана".

Истовремено, Светска здравствена организација процењује да у Србији сваке године од загађења ваздуха умре 5.400 људи, а њен европски огранак је обелоданио да се Ужице сматра нашим најнездравијим градом, због чега је повећан број оболелих од карцинома, те можданог и срчаног удара. У граду на Ђетињи се, тако, број деце оболеле од респираторних обољења сваке године повећава за око пет процената!

Фото Н. Јанковић

- Уколико постоји могућност, било би добро да грађани који се греју на угаљ у овом периоду користе неки други огрев. Неопходно је правилно одлагати пепео, а употребу моторних возила свести на минимум - апеловали су челници ужичке локалне самоуправе.

Фото ЗЗЈЗ Ужице

С обзиром на најављене климатске и температурне услове, кажу, уколико не буду поштоване препоручене мере, стање квалитета ваздуха може се само - погоршавати.

Нажалост, усред пандемије, када медицинари попуњавају места оболелих колега на ковид-одељењима, траје и навала на амбуланте Дома здравља. Респираторне инфекције, бронхитис и астма, нарочито код деце, повећавају притисак на здравствени систем, а живот у нездравом окружењу угрожава и лечење ковид пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)