ПРЕМИНУЛО ЈОШ ШЕСТОРО: Епидемиолошка ситуација у Моравичком округу

В.И.

04. 12. 2020. у 18:26

ПРЕМИНУЛО ЈОШ ШЕСТОРО: Епидемиолошка ситуација у Моравичком округу

Фото: В.И.

НА ковид одељењима чачанске болнице тренутно је хоспитализовано 206 пацијената, у респираторном центру налази се 19 пацијената, од којих је 11 прикључено на респираторе. У овој здравственој установи јуче је регистрован рекордан број пријема, 29, а у пријемно-тријажној амбуланти чачанске болнице јуче је било 223 прегледа.

У протекла 24 сата у чачанској болници преминуло је још шест особа: три из Чачка, две из Лучана и једна из Ивањице. У трећем таласу на територији Моравичког округа до сада је живот услед последица инфицирања корона вирусом, живот изгубило 80 грађана.

Након пристиглих резултата, позитивних случајева на корона вирус било је у Чачку 119, Лучанима 36, Горњем Милановцу 51, колико и у Ивањици.

Број првих прегледа у ковид амбулантама је и даље висок, али је ипак почео да пада, што је први показатељ да епидемија у Чачку полако почиње да јењава. Ово је рекао руководилац Радног тима др Михаило Луковић, напоменувши да је у амбулантама Дома здравља било укупно 556 прегледа, од чега су 239 били први, а 317 контролни.

– Број првих прегледа, иако је и даље веома висок, смањује се у амбулантама Дома здравља. То је први показатељ да би епидемија требало да крене силазном путањом. То не значи да ће ова прича бити брзо завршена. Очекујемо да ће око Светог Николе бити видни пад броја оболелих, а до Божића да епидемија утихне. Епидемија је у Чачку касније кренула у односу на околне градове, па сада имамо овакву динамику. Стиче се утисак да је талас који је био после Аранђеловдана почео да пада. Анализираће се да ли је то дружење по славама донело мало више оболелих у моменту када смо очекивали пад – рекао је др Луковић.

Он је истакао да стање у чачанској болници неће бити релаксирано пре половине децембра.

– До тада ће бити под притиском. Болница ће тек да буде засута са пацијентима из Лучана и Ивањице. У Горњем Милановцу су се доста добро организовали. Показали су да умеју да се носе са епидемијом. Нама би значило када не бисмо имали пацијенте из Горњег Милановца. Из тог града се у Чачак сада шаљу само пацијенти са изузетно тешком клиничком сликом – навео је чачански инфектолог.

Др Луковић је закључио да је око 25 одсто особља Дома здравља на боловању или је ангажовано у Плавој хали, док је у болници је око 15 одсто људи ван строја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)