МУРАЛ СА СЛИКОМ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Зрењанинци одају почаст недавно преминулом поглавару Српске православне цркве

Б.Г.

03. 12. 2020. у 16:07

ЧЕТВОРО уметника из Зрењанина, академски сликар Виорел Флора и његови асистенти Невена Наић, Милан Јанобљев и Кире Раденков, дошли су на идеју, да на површини 40 квадратних метара, на зиду зграде на Житном тргу у центру Зрењанина, осликају мурал са ликом, недавно преминулог патријарха Српске православне цркве, Иринеја.

МУРАЛ СА СЛИКОМ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Зрењанинци одају почаст недавно преминулом поглавару Српске православне цркве

Фото: Б.Г.

- Лик покојног патријарха Иринеја биће на око 25 квадрата - каже руководилац пројекта, Виорел Флора, истичући да је идеја настала недавно, када су грађевински радници завршили обнову фасаде на згради и практично припремили све за осликавање мурала.

ВРХУНСКО ДЕЛО ЗА ПОНОС ЗРЕЊАНИНАЦА


- Носи нас емоција и невероватна енергија и без обзира што је на висини хладно и кошава дува, испунићемо зацртано и урадити мурал - каже Кире Раденков, који је познат и по надахнутим карикатурама, уз напимену да ће мурал са ликом патријарха Иринеја, бити понос Зрењанина.
 

- Није лако, данас нам је други радни дан, ветар дува и кошава је, али недамо се - допунила је старијег колегу Невена Наић, млада сликарка, која је заједно са Миланом и Киром, упркос нестабилној скели, извијена, исцртавала мрежу квадратића на основу којих се склапа мозаик мурала.

Уметници планирају око 25 радних дана и промоцију мурала пред Нову годину, уз ограду, да им временски услови морају ићи на руку, јер се ради на великој висини и нарочито ће им бити тешко на вишим нивоима зграде.

- Мурал ће бити на зиду у Улици Коче Коларова, положај је такав да немамо могућност да направимо пројекцију у целини, па зато исцртавамо коцкице - истиче Милан Јановљев, уз опаску да је метода мало спорија, али једино могућа у тешким условима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)