МАЛА РАШКА, ВЕЛИКО КОРОНА ЖАРИШТЕ: Дневно и по 50 инфицираних, оболео и велики број здравствених радника

Н. Кочовић

02. 12. 2020. у 13:58

МАЛА РАШКА, ВЕЛИКО КОРОНА ЖАРИШТЕ: Дневно и по 50 инфицираних, оболео и велики број здравствених радника

Фото: Н. Кочовић

СА скоро 650 оболелих за два месеца, Рашка је, узимајући у обзир број становника, била једно од највећих жаришта вируса корона у Србији, али се последњих дана ситуација полако стабилизује.

По прохладном јутру, испред ковид амбуланте је тек неколико особа, иако подаци показују да их се дневно јави и близу 300. Охрабрује чињеница да је све мање оних који се први пут јављају лекару и да две трећине прегледа чине они који долазе на контролу.

- Оболео сам пре десетак дана и срећом сам добро прошао, са благом температуром од пар дана, гребањем у грлу, болом у мишићима и малаксалошћу. Међутим, многи из мојег окружења су добили тешке упале плућа, неки су још на лечењу у Новом Пазару, тако да саветујем свима да се припазе – прича један од Рашчана са којим смо разговарали.

Остали додају да је главни разлог великог скока оболелих непоштовање противепидемиолошких мера и недисциплина.

Од почетка оболело преко 900, нема података о броју умрлих

Од почетка епидемије корона вируса у Србији у Рашки је оболело 912 особа, од којих 60 у првом таласу, током пролећа, 204 у летњим месецима, а остали у последњем налету. Колико је особа умрло од последица изазваних тим вирусом у Штабу за ванредне ситуације и Дому здравља нису знали, упућујући нас на Завод за јавно здравље у Краљеву.

- Опустили смо се након оног летњег таласа, мислили смо да је прошло. Почеле су да се организују прославе, свадбе, рођендани, а и кад је препоручено да се људи не окупљају, поједини су, кријући, правили весеља или славили славе са великим бројем гостију – каже госпођа испред Дома здравља.

Све је почело крајем септембра, а врх таласа забележен је претходне недеље када је неколико дана узастопно било између 40 и 50 новооболелих, са средње тешком или тешком клиничком сликом која је захтевала болничко лечење.

- Највећи проблем нам је сада што нам је 16 запослених позитивно, од којих су 11 медицински радници, међу њима и једини радиолог. Остало су возачи и чистачице који су, такође, битни шрафови у ковид систему. Остали су уморни, многи нису користили ни један једини дан одмора ове године, па смо на недавном састанку са државним секретаром Министарства здравља Мирсадом Ђерлеком тражили одобрење за запошљавање бар седам радника – каже за Вечерње новости директор Дома здравља Милисав Гаљак.

Проблем у Основној школи “Рашка”

Гогић истиче да у Рашки не постоје “мини жаришта”, али да је било проблема у Основној школи “Рашка” где је у једном тренутку у кућној изолацији било 60 ученика и 18 наставника.

- Због тога смо од Министарства просвете затражили одобрење да та школа пређе на онлајн начин наставе што нам је и одобрено. Остале образовне установе раде нормално – додао је Гогић.

То што је вирус из строја избацио јединог радиолога у Рашки направило је додатне проблеме тиме што сада рендгенске снимке, веома важне у дијагностици ове болести, морају да носе у Нови Пазар на читање.

- Потребна су нам два покретна дигитална рендген апарата како бисмо снимке могли да шаљемо електронски на читање и тиме убрзамо и поједноставимо процес. Надамо се да ће нам Министарство здравља изаћи у сусрет – додао је Гаљак.

У Штабу за ванредне ситуације кажу да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, али да се, захваљујући поштовању уведених мера, последњих дана стабилизује.

- Рашка је, због целокупне ситуације у региону, уводила посебне, ригорозније, мере и пре него их је препоручивао републички Кризни штаб. Ми смо пре њих ограничили радно време угоститељских објеката до 18 часова, увели обавезно ношење маски у затвореном, ограничили попуњеност аутобуса на 50 одсто, а када је кренуо овај талас омогућили смо свим запосленим у јавним предузећима и установама да раде од куће – објашњава заменик председника Општине и команданта Штаба Ђорђе Гогић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)