"ЗЕЛЕНИ ПРСТЕН" ШТИТИ ЦЕО ГРАД: У атарима Новог Сада почело подизање ветрозаштитних појасева на више од 200 хектара

З. ГРУМИЋ

02. 12. 2020. у 12:12

НА више од 200 хектара земљишта на подручју града Новог Сада почела је кампања садње дрвећа ради формирања ветрозаштитних појасева, како би пре свега били умањени губици плодних слојева ораница проузроковани јачим ветровима који често погађају и тај јужни део бачке равнице.

ЗЕЛЕНИ ПРСТЕН ШТИТИ ЦЕО ГРАД: У атарима Новог Сада почело подизање ветрозаштитних појасева на више од 200 хектара

Садња дрвећа у Будисави / Фото Прес служба Града

Укупна дужина тих појасева износиће 387 километра, а биће засађено око 240.000 садница дрвећа, истакао је др Саша Орловић, директор Института за низијско шумарство и животну средину.

- Биће коришћене углавном домаће врсте садница, попут храста лужњака, као и багрема који је такође добар за ово подручје. Избором врста садница желимо да, поред заштите од ветра, утичемо и на биодиверзизет и да тако практично стварамо један зелени прстен око града.

Кад ветрозаштитни појас буде формиран, додао је професор Орловић, предстоји нам озбиљан задатак одржавања и чувања како би могао да потпуно одговори својој функцији. Он је такође подсетио да је у протеклих годину дана у граду засађено два и по пута више садница дрвећа у односу на ранији годишњи просек.

Садња 14.500 садница у дужини од 14 километара почела је прошле недеље у Будисави, а пројекат је вредан 2,5 милиона динара. Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић је указао да је посебна пажња посвећена формирању ветрозаштитних појасева јер их на подручју Новог Сада није било у довољној мери. Укупна вредност подизања свих тих појасева на подручју града је 100 милиона динара.

- Ефекти који се постижу њиховим подизањем су бројни. Они доприносе смањењу губитка плодних слојева земљишта и очувању његове плодности. Такође, штите саобраћајну инфраструктуру од снежних сметова.

СТУДИЈА ОБУХВАТИЛА И ОРАНИЦЕ

ГРАД је још 2016. добио од Института за низијско шумарство Студију за подизање ветрозаштитних појасева у пољоприврдним регонима свих катастарских општина. - Студија је урађена у складу са Годишњим програмом заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта а финансирана је из наменских средстава од закупа пољопривредног земљишта у државној својини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)