СЕЋАЊА НА ЗЛОЧИН НЕ БЛЕДЕ: После две деценије враћа се збирка у Спомен-гробље у Сремској Митровици

С. Костић

02. 12. 2020. у 09:54

У оквиру меморијалног комплекса Спомен-гробље у Сремској Митровици, после две деценије биће враћена спомен-збирка сведочења о крвавим догађајима из 1942. године, открива, за "Новости", Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици.

СЕЋАЊА НА ЗЛОЧИН НЕ БЛЕДЕ: После две деценије враћа се збирка у Спомен-гробље у Сремској Митровици

Фото Г. Лемајић

У Спомен-соби која је грађена за изложбу фотографија и предмета, после санирања ће поново бити постављена спомен-збирка која се чува у музејском фундусу.

Спомен-гробље је подигнуто у знак сећања на усташко-немачки погром становништа које се догодило у лето 1942, када су Сремци у колонама довођени у казниону, а онда ноћу извођени, стрељани и закопавани у заједничким гробницама. Процењује се да је овде у августу и септембру 1942. доведено око 8.000 грађана Срема, а колико их је остало у животу, ни данас се не зна.

- Усташке власти су оставиле довољно документације чак и филмске о томе како су вршили ликвидације. На том простору има још 2.500 људи који нису могли бити идентификовани. У Срему скоро да нема породице у којој није неко страдао од чланова током овог периода - каже Шулаја додајући да се о споменику, на чијем месту је велики број Сремаца страдао, мало се зна, а у школским уџбеницима скоро и да се не спомиње. - После формалних суђења пред преким судом, без икакве могућности одбране усташе су на више места у Срему стрељале цивиле. Углавном су ту биле невине жртве, старци, жене, деца...

Највеће стратиште било је у Сремској Митровици, на старом православном гробљу. Ту је од 30. августа до 8. септембра 1942. убијено неколико хиљада људи, међу њима и један од наших најпознатијих сликара Сава Шумановић.

Меморијални комплекс налази се на површини већој од десет хектара. Спомен-

-парк добио је нови и лепши изглед пре девет година, када је тадашњи градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић решио да га уреди и врати све оно што је претходних година било уништено.

СТРАТИШТЕ

СПОМЕН-гробље у Сремској Митровици које је подигнуто 1960. године по пројекту архитекте Богдана Богдановића, највеће је стратиште из Другог светског рата не само у Срему, већ једно од највећих у земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)