НАРОДНИ ТРИБУН У НОВОМ СЈАЈУ: Скулптура Светозара Милетића средином овог месеца поново на Тргу Слободе

З. ГРУМИЋ

01. 12. 2020. у 17:16

НАРОДНИ ТРИБУН У НОВОМ СЈАЈУ: Скулптура Светозара Милетића средином овог месеца поново на Тргу Слободе

Фото З. Грумић

РАДОВИ на конзервацији и рестаурацији споменика Светозару Милетићу у Новом Саду приводе се крају тако да ће импозантна скулптура на Тргу слободе, подигнута на том месту пре више од осам деценија, у новом сјају доминирати централним градским тргом већ од средине децембра.

То значи да ће фирма "Гранит-Лијешће" из Сремске Митровице, извођач радова започетих средином септембра, готово три месеца пре планираног рока "предати" Граду, као наручиоцу посла, санирани споменик вође Срба у Хабсбуршкој монархији у 19. веку.

Вредност радова на обнови споменика Милетићу (1826-1901) износи око пет милиона динара. Радови су извођени у складу с мерама технике заштите и под надзором новосадског Завода за заштиту споменика културе.

- На основу прегледа споменика и затеченог стања установљено је да је кључни проблем био чишћење скулптуре од разних наслага насталих током времена. Прво су рађене пробе чишћења, односно отваране су сонде по којима су прецизно установљени начин и методологија чишћења - објашњава, за "Новости", Гордана Пејичић, главни и одговорни директор "Гранит-Лијешћа".

МЕШТРОВИЋЕВ РАД

Споменик Милетићу, бронзану статуу високу пет метара, урадио је вајар Иван Мештровић 1939. године. На почетку Другог светског рата склоњен је с трга и сакривен, да би одмах након ослобођења града 1944. године био враћен на централни новосадски трг.

Парцијално су реализовани поступци санације скулптуре, тако да је читава њена површина очишћена од свих штетних наслага, таложених деценијама.

- Потом је у поступку рестаурације споменика на ред дошао ликовни приказ скулптуре, односно уједначавање делова површина, патинирањем. Тај поступак је веома сложен по начину извођења и захтевао је велику и сталну обазривост.

ЗАШТИТА При крају конзервација споменика, Фото З. Грумић

Очишћени су такође и плинта скулптуре израђена од тераца као и гранитни постамент, односно комплетно постоље споменика. На гранитном постаменту, додаје директорка Пејичић, осим чишћења и консолидовања површинских слојева, урађени су рестаурација механичких оштећења и затварање свих спојница.

На крају, као обавезни део сваког конзерваторско-рестаураторског рада, нанета је одговарајућа заштита у неколико слојева, која ће обезбедити дуготрајност изведених радова и спречити појаву штетних утицаја на споменик.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)