ГРАД ПОМАЖЕ ЛЕКАРИМА: Локална самоуправа у Пожаревцу обезбеђује плате за седморо новозапослених медицинара

Д. НОВКОВИЋ

01. 12. 2020. у 08:35

ГРАД ПОМАЖЕ ЛЕКАРИМА: Локална самоуправа у Пожаревцу обезбеђује плате за седморо новозапослених медицинара

Фото Д. Н.

УСЛЕД све већег броја заражених здравствених радника, локална самоуправа у Пожаревцу је одлучила да финансира зараде седам новозапослених лекара.

Иако је рад здравствених установа у надлежности државе, Пожаревљани су пожелели да им и сами помогну, како би се одржало њихово функционисање. Јер, подаци локалног Штаба за ванредне ситуације недвосмислено показују да је тренутно чак 213 здравствених радника на боловању због заражености или обавезне самоизолације.

Фото ГУ Пожаревац

- У нашој установи су 54 здравствена радника позитивна, а њих још 120 не ради јер су у карантину. Што се тиче Дома здравља, девет лекара и 15 сестара имају вирус, док је исти број сестара без симптома, али у самоизолацији - "рапортира" градоначелник Пожаревца и командант Штаба за ванредне ситуације Саша Павловић.

Притом, у овдашњој ковид-болници се тренутно лечи 195 пацијената, па им је за испомоћ из Дома здравља послато петоро лекара и 10 сестара. Истовремено, све су веће гужве у ковид-амбуланти, у којој свакодневно бива прегледано у просеку по 150 пацијената. Због тога је одлучено да се чекаонице формирају и у холу Центра за културу, и у техничкој школи "Никола Тесла" у Костолцу.

Фото ГУ Пожаревац

БИЛАНС

ЗБОГ повећаног броја позитивних, ванредна ситуација на територији Пожаревца је проглашена 23. новембра, а најновији подаци показују да је од почетка пандемије овде заражено више од 1.500 људи.

Да би се здравствени кадар појачао, локална самоуправа финансира седам новопримљених лекара, од којих је њих петоро на раду у Дому здравља у Пожаревцу, а двоје у костолачкој установи примарне заштите.

Фото Д. Н.

- Наредних дана ћемо издвојити и средства за набавку опреме, или нечег другог шро је тренутно неопходно здравственим установама. Потрудићемо се да тај новац издвојимо кроз измену експропријација и из текуће буџетске резерве, па да помогнемо онолико колико смо у законској могућности, јер се домови здравља и болница финансирају првенствено из свог, надлежног министарства - закључује градоначелник Павловић и додаје да су већ повећане расположиве количине средства за дезинфекцију, јер је неопходно да се ова превентивна мера спроведе и у објектима овдашње Полицијске управе, укључујући и саобраћајце.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)