БРОЗУ ЦВЕЋЕ, ГЛАДНИМА ОБРОК: У Четвртој мини Југославији у Суботици обележен 29. новембар

Ј.Л.

30. 11. 2020. у 13:15

БРОЗУ ЦВЕЋЕ, ГЛАДНИМА ОБРОК: У Четвртој мини Југославији у Суботици обележен 29. новембар

Фото В. Н.

Полагањем венца на бисту Јосипа Броза Тита и свињокољем који је био намењен најсиромашнијим Суботичанима у Четвртој Мини Југославији у Суботици јуче је обележен некадашњи Дан Републике.

Због короне изостао је уобичајен културно-уметнички програм са симболима СФРЈ, али не и сећање на оно што је он некад носио.

- Прослављамо овај дан јер нисмо дозволили да без референдума нестане једна земља и на данашњи дан ми смо регистровали ову Југославију. Тако да она још увек постоји, макар била у парку на три и по хектара - поручује Блашко Габрић, оснивач Четврте Мини Југославије.

- Историја не може да буде заборављена, а они који то учине, чине велику срамоту.

Социјализам је уништен иако је био најбољи систем на планети. Сметало им је басплатно школство и здравство, да је радник власник капитала, распон плата био је 1:7, сви смо могли лепо да живимо а само десет одсто људи се бавило политиком...

Некада је био обичај да 29. новембра почне и период свињокоља, те ни јучерашњи празник није прошао без мириса чварака и кобасица

- У сарадњи са организацијом "Кров над главом" припремамо "Оброке солидарности", односно храну за више од 30 породица. Ово је друга акција а наставићемо их и убудуће - каже Горан Габрић, председник Удружења "Четврта Мини Југославија".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)