ПОРАСТ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ И ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ: Погоршава се епидемиолошка ситуација у Јабланичком округу

И.Митић

29. 11. 2020. у 12:33

ПОРАСТ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ И ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ: Погоршава се епидемиолошка ситуација у Јабланичком округу

Фото: И. Митић

НА подручју Јабланичког округа, у последња 24 часа, потврђено је још 160 случајева инфекције вирусом корона од 292 узорка чији су резултати у овом периоду стигли у лесковачки Завод за јавно здравље(ЗЗЈЗ).

Највећи број пацијената узоркован је у Лесковцу. Од 201 тестиране особе позитиван налаз има 96 људи. У Власотинцу се зараза, с обзиром на број становника, шири још већом брзином, а у последњем извештају ЗЗЈЗ регистровано је још 47 новооболелих. Осморо новозаражених има Лебане, шест Медвеђа, а три Бојник.

Вирус се и даље највише преноси међу радно активним становништвом. Структуру новооболелих чини 107 запослених и 25 особа без посла, потом 17 пензионера, пет ученика, три студента, два детета и један пољопривредник. Лесковачки ЗЗЈЗ је саопштио да се тренутно чека на још 33 резултата особа које су узорковане на подручју целог Јабланичког округа.

У ковид болници је тренутно смештено 135 пацијената од којих су 102 на кисеонику. Попуњеност капацитета је око 75 одсто. Слободно је још око 50 места, али се већ сада праве планови за повећање броја лежајева. У овој болници је, од средине новембра, преминуло 14 људи од чега само минуле недеље осам. Јуче су преминуле три ковид позитивне особе, старе 55,74 и 78 година, из Лесковца, Вучја и Брестовца.

У Власотинцу, дуже од две недеље, и Медвеђи, од пре два дана, на снази је ванредна ситуација. Од почетка месеца у Власотинцу је регистровано око 400, а само у последњих пет дана 180 новозаражених. У Медвеђи су у истом периоду регистрована 33, а од почетка новембра 102 случаја новог обољевања.

У Лесковцу је овог месеца лабораторијски потврђено да је 780 особа инфицирано опаким вирусом, од чега је само у последње две недеље регистровано чак 636 случајева заразе. Међу новооболелима је и око 80 радника у лесковачким здравственим установама.

ПОРАСТ ЗАРАЗЕ КОД ДЕЦЕ

Према подацима лесковачког ЗЗЈЗ, зараза опаким вирусом се интензивније шири и међу млађом популацијом. Само у последњих недељу дана оболело је чак 30 ученика, 17 студената и седморо деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)