ЗА БРЖЕ ОТКРИВАЊЕ ВИРУСА: Вредна донација СРБАТОМ Ветеринарском специјалистичком институту "Краљево"

Г. Ћировић

27. 11. 2020. у 07:25

ЗА БРЖЕ ОТКРИВАЊЕ ВИРУСА: Вредна донација СРБАТОМ Ветеринарском специјалистичком институту Краљево

Најсавременија опрема / Фото Г.Шљивић

ДИРЕКТОРАТ за радијалну и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) донирао је Ветеринарском специјалистичком институту (ВСИ) "Краљево" мултифункционалну опрему за брзо детектовање вируса корона чија се вредност процењује на око 80.000 евра.

Ова опрема обухвата ламинарну комору бионивоа 2 и Ламинарну комору бионивоа 3 за обраду и манипулацију узорака који садрже најопасније вирусе и бактерије узрочнике болести људи и животиња. Такође најпоузданији PCR уређај, који са великом прецизношћу и остељивошћу открива присуство опасних бактерија и вируса, баркод читач за брзу идентификацију узорака и "мастер микс" реагенсе, прајмере и пробе неопходне за дијагностику вируса корона PCR методом.

- Осим тога што је ова опрема мултифункционална и обезбеђује брзу детекцију вируса корона, у донираним лабораторијама може се радити и са високопатогеним вирусима. Важан аспект је свакако и заштита људи за које је веома важно да остану у строју и све време активни - рекао је др Милан Танић, из Директората за радијалну и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

По речима Мише Коларевића, директора ВСИ "Краљево", иако ова установа тренутно није у ковид режиму, нова опрема омогућиће повећање капацитета тестирања на дневном нивоу, већу пропусну моћ лабораторије као и виши ниво биобезбедности.

- Ми смо у ковид ушли са три PCR апарата, а сада их имамо пет и у случају потребе спремни смо да одговоримо сваком задатку као у претходна два наврата - нагласио је Коларевић. - Уз то, ова опрема користиће нам и у рутинским, свакодневним испитивањима наше основне делатности.

УСПЕШНА САРАДЊА

ПОСРЕДСТВОМ Међународне агенције за атомску енергију у Бечу и Директората за радијалну и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, стручњаци краљевачког ВСИ прошли су обуку за секвенцирање целог генома вируса корона у оквиру епидемиолошке студије коју спроводи Медицински факултет у Београду.

- То је дугогодишња успешна сарадња и до сада се огледала и кроз обуку наших кадрова у лабораторијама широм света, а исто тако посредством Агенције и Директората у више наврата су и колеге из разних делова света били код нас на обуци - нагласио је директор ВСИ "Краљево".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)