ВАНРЕДНО У ЦЕЛОМ ОКРУГУ: Пиротски ЗЗЈЗ предлаже ванредну ситуацију на подручју града Пирота

В. Ћирић

25. 11. 2020. у 22:48

ВАНРЕДНО У ЦЕЛОМ ОКРУГУ: Пиротски ЗЗЈЗ предлаже ванредну ситуацију на подручју града Пирота

Фото: В.Ћ.

ПИРОТСКИ Завод за јавно здравље, предложио је Кризном штабу у овом граду, да прогласи ванредну ситуацју. Уколико се то догоди, цео Пиротски округ ће бити у ванредној ситуацији, јер је она већ проглашена у Димитрвограду, Белој Паланци и Бабушници.

Како саопштавају из ове здравствене устаниве, данас је на подручју округа регистровано још 60 заражених особа, а на тестирање је послато 43 бриса.

Од 2. до 24.новембра, узоркована су 682 бриса, од којих је 351 позитиван. То значи да је вирусом ковида заражено 51,5 одсто, што је нагли раст броја оболелих у кратком временском периоду.

Због постојања асимтоматских случајева, али и чињенице да се многи оболели не јављају здравственим службама, у Заводу процењују да је број заражених већи за седам до десет пута.

Фото: В.Ћ.

 

Данас је наложена мера изолације за 110 особа, док је за 27 укинута, што значи да је тренутно у изолацији 952 особе.

Драстично се повећава и број прегледа у ковид амбулантама. Само у Пироту јуче је прегледано 253 особа, у Димитровграду 84, Бабушници 54 и у Белој Паланци 38.

Управо зато је данас и стигао апел од др Радована Илића, диретора ДЗ у Пироту, да грађани који то могу телефоном контактирају своје изабране лекаре у амбулантама, уколико им је потребан неки савет или продужење терапије.

На грудном одељењу пиротске ОБ тренутно је 9 болесника са пнеумонијама, а у КЦ у Нишу 24 пацијента са подручја Пиротског округа.

Од почетка епидемије у округу је , ковид лабораторијски потврђен код 852 особе, док је од последица заразе преминула 31 особа.

Епидемиолошка ситуација у Димитровграду, Белој Паланци и Бабушници је ванредна, а у Пироту изразито неповољна са тенденцијом да пређе у ванредну, кажу у Центру за превенцију и контролу болести пироског ЗЗЈЗ, одакле грађанима поручују да се строго поштују све мере превенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)