ВОЗОВИ ОПЕТ НА КОЛОСЕКУ: Завршена обнова пруге Суботица - Сента, једна од највећих инвестиција у Војводини

Ј. Л.

24. 11. 2020. у 16:12

ВОЗОВИ ОПЕТ НА КОЛОСЕКУ: Завршена обнова пруге Суботица - Сента, једна од највећих инвестиција у Војводини

Обновљена пруга / Фото Ј. Лемајић

ПОСЛЕ годину и по дана застоја због обнове, настављен је железнички саобраћај на деоници између Суботице и Сенте, дугачкој 38,5 километара.

Путнички железнички саобраћај реконструисаном пругом одвијаће се по важећем реду вожње, па ће реконструисаном пругом између Суботице и Сенте саобраћати укупно шест возова, по три из сваког правца. Тако ће из Суботице у 4.25, 7.05 и у 14.35 полазити воз за Сенту, док ће возови из Сенте за Суботицу полазити у 5.45, 12.05 и у 19.45 сати.

Ово је једна од највећих инвестиција у Војводини, која је и од регионалног значаја јер повезује Суботицу, преко Кањиже, Сенте и Чоке, са Кикиндом и Зрењанином.

- Поново успостављен путнички саобраћај железницом значи олакшање путовања за грађане овог подручја, али је ова пруга значајна и за привреду целе регије, нарочито што ће представљати један од алтернативних праваца док се буде градила пруга за велике брзине Нови Сад - Суботица - истиче Балинт Пастор, председник Скупштине града Суботице. - Пруга је реконструисана како половним материјалом са магистралних пруга, тако и новим материјалима. Радовима је обухваћена, између осталог, комплетна замена шина, прагова и туцаника на овој деоници, урађене су пружне ознаке, уређене су банкине на прелазима и железничка станица у насељу Ором.

Обновом пруге брзина возова повећана је на 80 километара на сат на путничком и 60 километара на сат у теретном железничком саобраћају, а носивост пруге на 22,5 тона по осовини. Радови на једноколосечној, неелектрифицираној прузи Суботица - Сента почели су априла прошле године, а њихова вредност је око 15,36 милиона евра.

"Инфраструктура железнице Србије" упозорава све учеснике у друмском саобраћају да на путним прелазима између Суботице и Сенте поштују прописе и саобраћајну сигнализацију како би се избегле несреће.

- Између Суботице и Сенте свакодневно ће саобраћати укупно шест путничких возова, којих у претходних годину и по дана није било на овој прузи. Због тога упозоравамо све учеснике у друмском саобраћају да поштују саобраћајне прописе, пажљиво прелазе преко путних прелаза и буду одговорни према себи и другима, с обзиром на повећан интензитет и брзину возова између Суботице и Сенте - кажу у предузећу "Инфраструктура железнице Србије". - Ово је посебно значајно јер се на реконструисаној прузи Суботица - Сента налази укупно 21 путни прелаз, од којих је 20 обезбеђено знаковима вертикалне друмске сигнализације.

ОБНОВА

ПРУГА Суботица - Сента изграђена је 1889. године, а последњи пут је ремонтована двадесетих година прошлог века, што значи да није реконструисана скоро читав век. Због тога је стање железничке инфраструктуре на овој прузи било веома лоше, брзина возова је била свега 10-30 километара на сат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)