СМЕТА ИМ ШТО САМ СРПКИЊА: Лидија Трајковић, из Бујановца, због смене решила да пресавије табак

Ј. СТОЈКОВИЋ

24. 11. 2020. у 08:51

СМЕТА ИМ ШТО САМ СРПКИЊА: Лидија Трајковић, из Бујановца, због смене решила да пресавије табак

Библиотека у Бујановцу / Фото Ј. Стојковић

ПОСЛЕ 20 година рада у Библиотеци у Бујановцу и шест година успешног руковођења, а само две године пред пензију, Лидија Трајковић је смењена са функције директора ове установе културе. Неповерење јој је изгласано на седници Скупштине општине уз, како тврди, неразумно објашњење.

Одлука ју је, како каже за "Новости", револтирала до те мере да је одлучила да пресавије табак. Ангажовала је адвоката и правду намерава да потражи на суду.

- Једина мрља у дугогодишњој каријери ми је, по свему судећи, што сам Српкиња у Бујановцу, иако се тиме никада нисам водила. Увек сам једнако бринула о писаној речи и на српском и албанском језику - рекла нам је Лидија Трајковић.

Каже да је од пензије деле још две године, да јој је здравље нарушено, али да неће одустати од намере да докаже да је нелегално смењена само зато што не припада албанској националној мањини. Разрешењу директорке, како нам је испричала, претходила су, у најмању руку, несвакидашња дешавања у Управном одбору Библиотеке.

- Чланови УО су били задовољни мојим руковођењем - објашњава Трајковићева. - Закључено је да нема никаквих неправилности у мом раду, али да морају да захтевају моју смену због политике. Апсурдно је што је пре смене усвојен извештај о раду да је Библиотека остварила буџет 97 процената. Али, како ми је напоменуто, место руководиоца јавне установе на чијем сам челу била "припало" је албанској странци на власти, па због тога морам да будем разрешена.

У једном дану, како тврди, одржане су две седнице УО. На првој је усвојено да су задовољни њеним радом, али је такво решење експресно враћено, јер није задовољило потребе политичке смене.

- Истог дана, поново се састаје УО и одлучује о некаквом деветомесечном извештају који је наводно каснио и усваја "разлог за моју смену" - појашњава Трајковићева и додаје да је све извештаје о раду, финансијске планове и програме библиотеке које је подносила последње две године од почетка мандата Скупштина усвајала без икаквих замерки.

ИСТО И У СПОРТСКОМ ЦЕНТРУ

ОСИМ Лидије Трајковић, директорке Библиотеке, прошле седмице, смењен је и директор Спортског центра "Младост" Зоран Спасић. Обоје су разрешени са функција пре истека мандата. На њихова места потом су именовани Албанци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)