ЗА ЛАКШИ ЖИВОТ МАЛИШАНА: Подршка деци са сметњама у развоју и њиховим родитељима из Лознице и околине

В. Митрић

24. 11. 2020. у 08:25

ЗА ЛАКШИ ЖИВОТ МАЛИШАНА: Подршка деци са сметњама у развоју и њиховим родитељима из Лознице и околине

Део процеса рада са одабраним малишанима / Фото В. Митрић

ЛОКАЛНА самоуправа у Лозници, у оквиру програма под називом "Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености (Свис ПРО)" - који подржава и Влада Србије, а партнерски спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Стална конференција градова и општина (СКГО) - реализује пројекат назван "Заједно у подршци родитељима и деци са сметњама у развоју".

- Донатор је пројекат вредан 14.500 долара оценио највишом оценом, а циљ је успостављање и развој саветодавне и социоедукативне услуге зарад побољшања квалитета живота 30 крајњих корисника узраста до 18 година и њихових породица - објашњава носилац пројекта и начелник лозничког Одељења за друштвене делатности Тања Глишић Матић. - Од 1. октобра, у просторијама Омладинског центра, са децом и родитељима раде психолози, дефектолози и логопеди-олигофренолози који већ имају искуства са овом специфичном циљном групом.

Претходно је стручни тим анализирао менталне, психолошке и социјалне карактеристике сваког детета, па је направљен индивидуални план о којем је разговарано и са родитељима, зарад јаснијег увида у њихово психолошко и интелектуално функционисање, те процене социјалне интеракције и сугерисања вештина које могу да допринесу што самосталнијем животу.

Предвиђени су, тако, и групни програми, односно својеврсне радионице које подстичу развој моторике, слушања и концентрације, свести о себи и другима, уз комуникационе вештине, вежбе за координацију, покрете и моторику, те ритам и разликовање просторних односа. За кориснике са аутизмом, посебно су осмишљене вежбе за успостављање контакта кроз игру и обраћање, за разумевање кратких и једноставних налога, за задржавања пажње на активностима...

Истовремено, њихови ротитељи имају могућност да - док чекају да дете заврши за тај термин планирану активност - разговарају са психологом, а многима је то време драгоцено и за обављање неких неодложних послова за које, једноставно, немају времена јер су непрекидно посвећени задовољавању специфичних потреба својих малишана.

МЕШОВИТА ГРУПА

ОД укупно 54 малишана којима је Интерресорна комисија омогућила и услугу личног пратиоца - после разматрања медицинске документације и потреба саваког појединачног детета, односно његове породице - нови социјални едукативно-саветодавни садржај је предложен за 22 дечака и осам девојчица. И, обухваћено је деветоро деце је са аутистичним спектром, 15 са лаком менталном ретардацијом и троје код којих је дијагностификован Даунов синдром, док је један корисник слабовид, а двоје их има церебралну парализу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)