БУЏЕТСКИ НОВАЦ ЗА БОЛЕСНУ ДЕЦУ? Грађанска иницијатива у Пожаревцу покренула потписивање петиције са хуманим циљем

Д. НОВКОВИЋ

24. 11. 2020. у 07:26

БУЏЕТСКИ НОВАЦ ЗА БОЛЕСНУ ДЕЦУ? Грађанска иницијатива у Пожаревцу покренула потписивање петиције са хуманим циљем

Фото "Фејсбук"

ЖИТЕЉИ Пожаревца су покренули онлајн петицију којом од локалне самоуправе траже да сва средства намењена новогодишњем дочеку и манифестацијама које досад нису одржане због пандемије буду усмерена за лечење четворо тешко болесне деце.

Ради се о десетогодишњацима Душану Ратковићу и Павлу Пауновићу, те Луки Нешићу од четири године и упола млађој девојчици која се зове Алексиа Жиграи. Пожаревљани за помоћ у њиховом лечењу већ месецима сакупљају новац, али средстава још нема довољно зато што су у питању велики износи које треба што пре обезбедити.

Зато људи из срца Браничева желе да оду и корак даље, па од надлежних траже да се за њих одвоји и новац из буџета који је био планиран за улични новогодишњи декор и организовање јавног дочека на отвореном. Сматрају да за ову намену треба определити и новац који је био предвиђен за финансирање традиционалних манифестација чије одржавање ове године није било могуће због сложене епшидемиолошке ситуације - "Љубичевских коњичких игара", позоришних фестивала "Миливоје Живановић" и "Виминацијум", "Мајске гитаријаде", те бројних представа и концерата.

Од стручних служби локалне самоуправе се захтева да пронађу најбољи и најбржи модалитет пренамене средстава, од Градског већа да сачини нацрт, а од Скупштине града да одлуку о овоме усвоји у најхитнијем року.

Више од 600 људи који су досад потписали петицију под мотом "За право на живот" поручује да је то право неприкосновено, поготово када су у питању деца, па овим путем апелују на надлежне да га омогуће и поменутим малишанима.

Подсетимо, малом Душану, оболелом од аутизма, у мозгу су пронађени тешки метали, па му је неопходан третман матичним ћелијама у Минхену. Истоветно лечење је потребно и његовом вршњаку Павлу, такође малишану са аутизмом, који има тешко обољење бубрега, док Лука болује од церебралне парализе, па су му једини спас операција кичме и рехабилитација у иностранству. Најмлађа Алексиа болује од ТАР синдрома, ретког генетског обољења због којег су јој руке краће него што би требало да буду, јер им недостаје по једна танка кост у подлактици...

БАЗАР

ЗА лечење болесне деце, почетком октобра је у Пожаревцу одржан хуманитарни базар током којег је сакупљено 193.850 динара. Организоване су и бројне хуманитарне представе, одржавани концерти, са којих је сав приход од продатних улазница уплаћиван за остварење племенитих циљева, али - нажалост - новца за лечење поменуте деце још нема довољно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)