У ЗАБИТИ ПРОИЗВОДЕ ПО 5 ТОНА МЕДА: У неприступачном планинском селу Јастребац код Бујановца Станојевићи врцају од идеја

Ј. СТОЈКОВИЋ

23. 11. 2020. у 16:47

У ЗАБИТИ ПРОИЗВОДЕ ПО 5 ТОНА МЕДА: У неприступачном планинском селу Јастребац код Бујановца Станојевићи врцају од идеја

Станојевићи: Момир и син крај својих кошница / Фото Ј. Стојковић

ИАКО се налази на једва двадесетак километара од Бујановца, планинско село Јастребац - због лоших путева - представља својеврсну недођију. Али, управо ту, отац и син Момир и Душан Станојевић произведу и до пет тона меда годишње. Штавише, у селу са тек дестак становника, њихових 300 кошница, кажу, представљају право породично благо.

Притом, искуство Момира који је на почетку седме деценије и иновације које у развој сеоског газдинства уноси двадесетосмогодишњи Душан чине њихов производ посебним и препознатљивим на тржишту меда у Србији.

- Посао смо започели 1997. и достигли завидан број кошница, али из године у годину имамо све мање меда јер временске прилике утичу на то да су приноси скромнији. Иначе, у овом послу није баш све "мед и млеко", увек има посла, а ударнички се ради посебно у пролеће и када се врца мед - каже Момир који је радни век провео у Војсци Србије, по касарнама у Врању и Бујановцу, али родни крај није никада напустио.

Његов син Душан живи у граду под Пржаром и готово свакодневно теренским возилом одлази у завичај, да помогне родитељима. И, док анализира статистику која показује да је Србија земља са највећим бројем кошница по глави становника, планира да пословање унапреди производњом чувеног пчелињег отрова који се све више користи у фармацеутској индустрији...

- За добијање једног грама апитоксина је потребно и до 20.000 убода, а цена на тржишту се креће у распону од 50 до 70 евра. Зато веома озбиљно улазимо у овај посао, не желећи да занемаримо основну делатност, а имамо и планове који могу да унапреде развој туризма у овом крају. Јер, наше газдинство је мој избор, отац је много улагао и то се сада враћа јер купци препознају наш труд и поштен рад - каже Душан.

Посебно је занимљиво и то што Станојевићи успешно раде у селу без готово икаквих услова за пристојан живот. Између свега осталог, у Јастрепцу не постоји ниједна продавница, али вредни домаћини то - помало и у шали - тумаче као предност. Кажу, управо та "сирова" и нетакнута природа, која живот чини тежим, нарочито са хладним данима, њиховом меду даје посебан "шмек".

АТРАКЦИЈА

ВРЕДНИ и предузимљиви Станојевићи праве апи-комору која ће служити за инхалацију ваздухом из кошница. Ова метода је већ позната и призната у свету, јер ублажава респираторне проблеме, а на југу Србије још не постоји било шта слично, па домаћини и у томе виде шансу за развој туризма у готово замрлом Јастрепцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)