ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА У ЦЕНТРУ ВРШЦА: Карикатуре најпознатијих Вршчана зову туристе на сликање

Ј. Ј. БАЉАК

21. 11. 2020. у 14:02

У односу на број становника, Вршац је „дао“ највише знаменитих личности, од којих су чак двојица уврштена међу 100 најзнаменитијих Срба.

ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА У ЦЕНТРУ ВРШЦА: Карикатуре најпознатијих Вршчана зову туристе на сликање

Фото: Ј.Ј.Б.

Реч је о оцу српске драме и врсном комедиографу Јовану Стерији Поповићу и песнику Васку Попи, који је, истина, рођен у оближњем селу Гребенац, али је себе сматрао Вршчанином, јер је ту дуго живео и стварао.

Вршчани се поносе и другим својим великанима, као што су сликар Паја Јовановић, први југословенски шаховски велемајстор Бора Костић, славни руски војсковођа Ђорђе Емануел Арсенијевић, публициста Јаша Томић, архитекта Драгиша Брашован...

Фото: Ј.Ј.Б.

Иако су већини од њих подигнути споменици широм града, познати вршачки новинар Иван Бабић им се одужио на свој, јединствен начин.

О свом трошку је у Руском парку поставио лимену таблу за фотографисање, на којој су приказане карикатуре Стерије, Паје, Васка и Боре Костића, које је нацртао Вршчанин Милорад Ранков. Своје место у овом одабраном друштву нашла је и наша жива легенда, глумица Рада Ђуричин, такође рођена Вршчанка.

-Мотив ми је био да наше великане приближим млађој популацији, али и да на једном месту окупим дружину најпознатијих Вршчана, како би се и све бројнији туристи упознали са благом које имамо. Још много њих је заслужило да се нађе на овој табли, али ме је лимар лимитирао само на петоро – шаљиво каже Бабић.

Фото: Ј.Ј.Б.

Овај вршачки сокак, како га је назвао, за кратко време је постао омиљена туристичка атракција у центру града, јер сви туристи желе да се бар на овај начин нађу у друштву вршачких и српских великана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)