КОРОНА ОСВАЈА ЈУГ СРБИЈЕ У Јабланичком округу још 67 особа заражених вирусом

И. М.

19. 11. 2020. у 11:25

ОД 164 резултата, који су у последња 24 часа стигла у лесковачки Завод за јавно здравље (ЗЗЈЗ), 67 има позитиван налаз на вирус корона, а ова установа, из референтних лабораторија, чека на још чак 190 анализа узорака узетих на подручју Јабланичког округа.

КОРОНА ОСВАЈА ЈУГ СРБИЈЕ У Јабланичком округу још 67 особа заражених вирусом

Фото: И.М.

Од пристиглих резултата у Лесковцу је узоркована 91 особа, а 40 је позитивно на опаки вирус. У Власотинцу позитиван налаз има 11, у Медвеђи осам, седам у Лебану, а једна особа у општини Бојник.

Међу новооболелима су четири ученика, један студент и једно дете. Заражене су и 33 запослене и 12 незапослених особа као и 16 пензионера.

У лесковачкој Општој болници тренутно је хоспитализован 71 пацијент, што је за осам више у односу на јуче, а само пре десетак  дана на лечењу је било само 15 особа.

Болница је спремна за пријем нових болесника. Сва одељења и службе које су раније биле у ковид систему поново су у функцији лечења пацијената од овог вируса. Она су ван главне болничке зграде која наставља да ради као не-ковид болница.   

- Служба за инфективне болести и Грудно одељење су нам већ пуни. Сада су, као и претходном пику епидемије, у ковид систему и Служба неуропсијатрије, одељења за болести зависности и физикалну медицину као и Дечија психијатрија. На Онкологији формирамо интезивну негу са респираторима, док ћемо у нишки Клинички центар слати само оне пацијенти који имају најтежу клиничку слику како би растеретили тамошње капацитете – објашњава др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.

У ковид амбуланти лесковачког Дома здравља јуче су лекари прегледали чак 185 пацијента, а од тог броја 91 је на дошао на први преглед.

- Број пацијента у нашој ковид амбуланти приближава се цифри коју смо имали у прошлом пику епидемије. Само јуче смо урадили 64 рендгенографија, а 12 пацијената је упућено на даљу опсервацију. За ПСР тест је узорковано 28 особа, док је урађено и 46 брзих, серолошких, тестова – истиче др Славиша Божић, директро Дома здравља у Лесковцу.

Лекари и епидемиолози апелују на грађане да схвате озбиљност ситуације и да се строго придржавају противепидемилошких мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)