СРУШЕН ПОСЛЕДЊИ СИМБОЛ ЧУВЕНЕ ФАБРИКЕ : Под багерима велелепни димњак, симбол вековне индустријализације Ужица

Н. Јанковић

18. 11. 2020. у 10:48

СРУШЕН ПОСЛЕДЊИ СИМБОЛ ЧУВЕНЕ ФАБРИКЕ : Под багерима велелепни димњак, симбол вековне индустријализације Ужица

Фото: Н.Ј.

НИШТА више не подсећа на чињеницу да је Ужице некада било град текстилаца, рушење фабрике "Цвета Дабић" у последњој је фази, а на мети багера се после хиљада квадратних метара производних погона нашао и симбол модернизације града - високи димњак давно угашеног индустријског гиганта.

На простору од око једног хектара компанија МПП "Јединство" изградиће стамбено - пословни комплекс.

Иницијативе и предлози да се од некадашњег фабричког здања сачува макар високи димњак, као подсетник на прошла времена, нису се уклопиле у пројекат нове стамбено - пословне целине. Тако је започето рушење овог симбола града, али и женског предузетништва, пословног успеха и емнципације.

Подсетимо, ужички трговци Малиша Атанацковић, Јован Голубовић, Алекса Поповић и Томо Наумовић, заједно са овдашњим индустријалцима основали су 1897. "Ткачку радионицу", као акционарско друштво. Био је то почетак индустријализације у овом делу Србије. Од 1946. фабрика је носила име Цвете Дабић, раднице у ткачници, која је 1942. стрељана у логору на Бањици.

Национализована фабрика имала је извозни програм за западну Европу, била је велики, не само ужички, "бренд".

Деведесетих година прошлог века, упоредо са распадом тадашње државе, почиње и суноврат фабрике. Банкрот је проглашен тек 2006. године, а власник постаје ММП "Јединство".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

srbija brale

18.11.2020. 11:56

svugde u svetu fabricki dimnjaci su pod zastitom drzave.ako sruse fabriku-dimnjak ostaje.to je zbog toga sto je njihova konstrukcija vrlo slozena i teska i sami po sebi su simbol necijeg majstorstva.